Публикация

Д-р Дора Пачова: възможностите на хомеопатията в контекста на пандемията

Д-р Дора Пачова: възможностите на хомеопатията в контекста на пандемията

Фокусът на IX-та научно-практическа конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия беше насочен до голяма степен към настоящата пандемична обстановка. Конференцията се проведе чрез онлайн излъчване на Фейсбук страницата Алпен Фарма Академия. Всички лекции от тазгодишния научен форум остават достъпни във Фейсбук за медицинските специалисти, които се интересуват от възможностите на интегративната медицина.

 

Научно-практическата конференция по Шуслерова терапия и хомеопатия традиционно представи интересни изследвания в областта на хомеопатичната терапия, но във връзка с безпрецедентната ситуация, в която се намираме, бяха разгледани и нови медицински факти, свързани с пандемията с COVID-19, както и идеите на холистичните лекари за превенция и предотвратяване на усложненията при заболяването.

 

Хомеопатията в контекста на разразяващата се пандемия с COVID-19

На тази тема беше посветена лекцията на д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, координатор Образование на Европейски комитет по хомеопатия и представител на България в Международната медицинска хомеопатична лига.

Д-р Пачова обобщи идеите на хомеопатичните общности по света и наблюденията на лекари хомеопати, намиращи се в най-горещите точки на пандемията. Тя подчерта, че хомеопатията може да е изключително полезна по отношение овладяване на типичните симптоми на инфекцията, да се използва като самостоятелен метод или да подпомогне други терапевтични методи с цел предотвратяване на усложнения. Може да бъде в помощ и на всички, изпаднали в състояние на силен стрес, депресия, паника, тъй като те биха могли на свой ред да отключат редица други заболявания и здравословни проблеми.

Д-р Пачова представи опита на проф. Ааарон То, президент на хомеопатичната асоциация на Хонг Конг, който има наблюдения върху хомеопатичното лечение на пациенти в Китай (предстои публикуването на неговите анализи). Трите основни хомеопатични лекарства, които той определя като подходящи в настоящата пандемия, са:

GELSEMIUM - при бавно начало на болестта, изразена сънливост и слабост (даже клепачите се усещат „тежки”), слаба кашлица.

BRYONIA – за пациенти със суха кашлица, с болка в главата и гърдите (пациентът държи гърдите си с ръка като кашля).

EUPATORIUM PERFORATUM – при болки в костите, с по-малко тежест за разлика от Gelsemium.

Когато се наблюдават едновременно проявите на дадено лекарство на психично и физическо ниво, се избира висока потенция (напр. D1000). Ако само физическата картина съвпада – тогава съответното лекарство може да се прилага в средни потенции, напр. D30, с чести приеми.

С хомеопатичния Gelsemium може да се направи и превенция срещу коронавируса – в Хонг Конг са го използвали като профилактика по следната схема: 1 път седмично в районите, които са по-отдалечени от огнището, и 1 път дневно за 1 седмица в райони, които са по-близо до разпространението на инфекцията.

Gelsemium е лекарството, което влиза и в препоръките на д-р Ръсел Малкълм от Кралската Лондонска болница по интегративна медицина и декан на Факултет по хомеопатия. Препоръчва го при продромален етап – в началния стадий на инфекцията. Д-р Малкълм е разработил цялостна стратегия в зависимост от стадия и симптоматиката.

Друго лекарство, което хомеопатите в много държави препоръчват за профилактика или начални симптоми, е Arsenicum album. В зависимост от интензивността на симптомите може да се използва в потенции D30 или D1000.

 

Видеото с цялата лекция на д-р Дора Пачова можете да гледате тук - http://bit.ly/2W6hy28

/Следва продължение/

 

Коментари

Здравейте,Доктор Пачова!Благодаря Ви за новата презентация за допълнително лечение на болните и контактните с корона вируса-Covid-19! Предложенията за обогатяване на лечението с предложените хомеопатични препарати е само от полза за всички нас,лекари и пациенти.С уважение;Доктор Людмила Костова-Враца 28.03.2020г.