Публикация

Три вида тестове за установяване на COVID-19 ще се ползват у нас в различните етапи на епидемията

Три вида тестове за установяване на COVID-19 ще се ползват у нас в различните етапи на епидемията

Има три основни начина за установяване на болните от коронавируса, каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски и обясни какви са те и колко ще струват на правителството.


„Според СЗО и Си Ди Си Атланта

единственият достоверен начин е с PCR

който е бавен, изисква апаратура и много добре обучен персонал. Но няма друг метод, доказал повече своята надеждност, обясни проф. Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет“, цитиран от БНР.

При пълен капацитет на лабораториите в България те могат да установят 1000-1200 случая дневно. Това означава около 30 000 теста месечно, като цени – 930 хил. лв. на месец, каза председателят на Националния оперативен щаб.

И добави, че в поръчката на Еврокомисията за България са отделени 600 000 такива теста.

Вторият начин за идентификация на заразен е т.нар. флуоресцентен имунохроматографски метод

който е на базата на антиген, който го има на повърхността на вируса.


„Пробата се взима като за рийлтайм PCR (носогърлен секрет), но идентифицирането става много бързо – за около 5 минути с портативен апарат, а в момента се разработват тестове, като тези за бременност“, каза проф. Мутафчийски.

 

Той обясни, че т.нар. флуоресцентен имунохроматографски метод се прилага на две места в България, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно. И че има поръчка за 40 машини. Според фирмите производителки достоверността е около 70%, но се работи и методът става все по-надежден.

Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват обучен персонал, така че предвиждаме, че ще могат да се правят 5 хиляди, 10 хиляди, до 20 хиляди дневно. Или около 300 000 теста на месечна база, които при сегашната цена на тестовете означава 10 милиона лева месечно, добави проф. Мутафчийски.

След стигане на платото на епидемията започват антитяло тестовете

– тези толкова спорни, бързи тестове.


„С тях може да се установи колко души са заболели без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници 20, 30 до 40 хиляди на ден, което в парично изражение означава 10 милиона лева на месец“, каза председателят на Националния оперативен щаб.


Той посочи, че първият вид тестове е важен заради безспорния резултат, вторият – защото открива новозаболели и става много по-бързо и се предвижда за рискови групи, третият вид тестове са важни след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет.

На базата на тези данни можем да оформим кохорти от здрави лица с придобит имунитет, които спокойно могат да работят. Това ще даде основата да се освобождават мерките една по една и до съживяването на обществения живот и икономика. Това ще струва на правителството около 20 милиона месечно, каза проф. Мутафчийски.

Ако в първия етап на кривата се набляга на по-скъпите тестове, които ще натоварят тази сметка, то във втория етап тези тестове вече са доста по-евтини, но са по-масови. Така че стойностите на различните видове тестове месечно могат да преливат един към друг, съобразно ситуацията, обясни шефът на Националния оперативен щаб.

Коментари