Публикация

Колко време коронавирусът остава опасен върху различни повърхности

Колко време коронавирусът остава опасен върху различни повърхности

Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ (NIAID) след направени изследвания установиха, че

коронавирусът може да издържи върху различни повърхности до няколко дни

Най-дълго опасният вирус живее върху пластмаса и неръждаема стомана, съобщи изданието New England Journal of Medicine.

За да стигнат до този извод, изследователите имитирали разпространението на вируса върху повърхностите около заразен човек при кихане и кашляне. Оказало се, че COVID-19 остава жизнеспособен минимум три часа.

Върху пластмаса и неръждаема стомана може да просъществува и три денонощия. Върху картон – около денонощие, върху мед – до четири часа.

Половината от вирусните частици, разпръснати из въздуха при кихане и кашляне, загиват за 66 минути.

Като цяло коронавирусът е слабо приспособен към оцеляване в открито пространство. Във вода обаче той може да съществува до девет денонощия, а при охлаждане и замразяване – до няколко години.

Вирусът бива унищожен най-бързо, за минути, от

ултравиолетовите лъчи, дезинфектантите, съдържащи спирт, и определени миещи средства.

 

Учените напомниха, че именно предаването на коронавируса чрез повърхности е причината за избухналата епидемия на лайнера Diamond Princess.

Коментари

Анонимен
8 апр 2020 20:39

Половината от вирусните частици, разпръснати из въздуха при кихане и кашляне, загиват за 66 минути. При каква влажност и температура на околната среда?

лабораторни изследвания  без симулация на ув лъчение за различните сезони, влажност, киселинност и други фактори , разбира се имат ценна роля, но се нуждаят от прецизиране на по късен етап.

Анонимен
27 мар 2020 21:40

загива мигновено от керосин дизел,бензин,синтетични масла,ацетон,коресилин,тулол....