Публикация

Защо в Австрия броя на смъртните случаи е сравнително малък?

Защо в Австрия броя на смъртните случаи е сравнително малък?

Въпреки че броят на заразените с коронавирус в Австрия надхвърли 7000 (на 28.03 към 08.00ч. те са 7.697, починали са 68), броят на смъртните случаи е много нисък в сравнение с други страни. Отговор на въпроса на какво се дължи това търсят журналисти от австрийския вестник Винер Цайтунг. Ето и техните заключения (Бел. ред. Данните в статията са към 24 март 2020 г).

 

Материалът бе подготвен за Melange Bulgaren - Блогът на българите в Австрия

 

Списъкът на страните с повече жертви от коронавируса спрямо Австрия е дълъг. Разбира се, броят на починалите винаги трябва да се разглежда заедно с размера на съответната държава и да се сравнява с броя на потвърдените случаи. Но дори така разгледани цифрите за Австрия се открояват. Делът на смъртните случаи от коронавирус в Австрия е около 0,6 %, докато в Италия той е около десет процента, четири в Китай, седем в Испания и 1,3 процента в Швейцария. Само Германия все още е зад Австрия с дял от 0,4 процента. Повече от 6000 са смъртните случаи в Италия, които са загинали в резултат на вируса. Средно 3277 са случаите в Китай, където вирусът се разпространи още през декември. Около 2800 са смъртните случаи в Испания, 1900 в Иран, 133 в Германия, 122 в Швейцария – и 28 смъртни случая в Австрия (към вторник 24.03.2020, 15:00ч., според Министерството на здравеопазването).

 

Фактът, че Италия, а сега и Испания имат несъразмерно висока смъртност от Covid-19, все още може да се обясни сравнително добре с това, че и в двете страни здравната система е затрупана с огромен поток от заразени пациенти. В тези болници обаче има липса на лекари, легла за интензивно лечение и необходимата техника за обдишването на всички тежкоболни пациенти. В резултат на това хората, които биха оцелели и без тези ограничения в капацитета на здравните им системи, умират в Италия и Испания.

 

Пренапрежението в здравната система обаче не е подходящ модел за обясняване на създалата се ситуация. Например, в сравнение с Австрия в Швейцария има почти пет пъти повече смъртни случаи, а позитивните са само около два пъти повече. Или в Холандия, която има десет пъти повече смъртни случаи, а е с почти същия брой случаи като в Австрия. А в Белгия има пет пъти повече смъртни случаи, на фона на по-малко съобщени болни с корона вирус. С по-малко от 10 000 души, за които е съобщено, че са заразени, всички тези страни са все още далеч от колапс на здравните им системи. А възрастовата структура и нивото на просперитет са подобни на тези в Австрия.

 

Възможно обяснение за всичко това би могла да бъде и значително по-малкият брой необявени случаи в сравнение с останалите държави. Защото, ако има по-малко хора, които носят вируса (независимо дали е известено или не), това оказва ефект и върху броя на смъртните случаи, т.е. колкото повече заразени хора, толкова повече смъртни случаи и обратно по-малко заразени хора, по-малко смъртни случаи.

В Ухан, Китай, например, броят на несъобщаваните случаи в момента се оценява на 20 пъти повече от откритите заразени хора. Според Хайнц Бургман, професор по вътрешни болести към Медицински университет Виена, в Австрия може би говорим за четири до пет пъти по-висок брой заразени. Броят на недекларираните случаи силно се колебае, казва още проф. Бургман. Да приемем, че в Австрия те са значително по-малко спрямо другите държави, е твърде малко вероятно, смятат експертите. В алпийската република се тестват само пациенти със симптоми, които са имали контакт с болните. В Швейцария, която е с три пъти повече от обема на Австрия и е с 5 870 теста на милион население, следователно трябва да се разгледа много по-внимателно броят на недекларираните случаи, отколкото тук. Това важи още повече за Южна Корея, която разчита на масовите тестове още от самото начало на кризата и до сега там са изследвани проби от стотици хиляди граждани. Но и стойностите оттам са със значителна разлика над австрийските (120 смъртни случая на 9 000 заразени).

 

Джудит Абърле от Центъра по вирусология към Медицински университет Виена съобщава, че всеки смъртен случай, който се смята за причинен от коронавирус се третира по еднакъв начин в Европа. Пред  Винер Цайтунг Абърле казва още: „От една страна се включват онези, за които е известно, че са заразени, а от друга, смъртните случаи със съответните симптоми като тежка пневмония или висока температура се тестват посмъртно за вируса.“ Различия в преброяването на смъртните случаи в Австрия може да се смята също за обяснение на по-ниския брой отчетени такива. Според австрийското Министерство на здравеопазването: „Лице, което вече е развило Covid-19, обикновено не се тества допълнително след смъртта. А покойник, който няма предварителни данни за заразяване с корона вирус, се тества само при индикация за възможна съществуваща инфекция. “

 

Според проф. Бургман от Медицински университет Виена една от основните причини за ниския брой смъртни случаи е, че по-голямата част от заразените са сравнително млади, попадащи във възрастовата група от 45 до 54 години. От друга страна, хората на възраст над 65 години се считат за рискови пациенти със значително по-високи нива на смъртност, тъй като смъртността значително нараства с годините.

 

Но защо заразените хора в Австрия са по-млади от на други места?

 

Томас Чипионка, ръководител на отдела по Икономика на здравеопазването към Института за висши науки, се позовава на относително специфичните вериги за предаване на инфекцията в Австрия, защото тук очевидно много хора са се заразили по време на ски в област Тирол. „Тези, които ходят на ски, обикновено са по-млади и са в по-добро общо здраве“, казва Чипионка. Според проф. Бургман и Чипионка, благодарение на ранните карантинни мерки, тези, които са се завърнали у дома с вируса в кръвта си, са заразили сравнително малко възрастни хора. Тази теза изглежда може да обясни ситуацията не само за случаите в Австрия, а и за други държави като например, Германия и Норвегия, които имат смъртност, подобна на тази тук. И в двете страни многобройни вериги за предаване на инфекцията водят до тиролските курорти за зимни спортове.

 

В заключение може да отговорим на първоначално зададения ни въпрос относно това, защо са толкова малко смъртните случаи в Австрия с това, че на първо място заболелите от вируса са предимно млади хора, които, ако нямат придружаващи заболявания, се преборват успешно с инфекцията или изобщо не развиват тежката картина на заболяването. На второ място идва неяснотата около изследването на смъртните случаи при белодробна инфекция без доказан приживе COVID-19.

Коментари

Анонимен
29 мар 2020 09:00

По интересно е защо Индия, държава граничеща с Китай и имаща силни връзки с нея,липса на хигиена  има 871 заразени с диагноза и  19 починали?

Анонимен
29 мар 2020 10:58

Възможна причина е недостатъчно изследване, съответно няма и как да бъдат регистрирани. Друга причина разбира се, ако тези данни са достоверни може да се търси и в генофонда на този народ може би. Същия въпрос може да се зададе и за много от бедните африкански страни, защото в някои от тях или няма регистрирани случаи (неизследвани) или не се съобщават. Въпроси и неясноти по темата много. Ще бъде интересно за човечеството да разгадае всичко около вируса и последствията от него.

Индия граничи с Китай,няма Африканска държава, която да граничи с Китай, а това е от първостепенно значение!  Има много силно развита икономическа връзка с Китай, има добра здравна мрежа, постоянен скрининг на летища, през , който са преминали над 15 хиляди човека, не тествани, а за температура. Силно рискова за заразата. Ясно, е че брой тестове и т.н., но това не променя нещата.Защото са направени около 13 хиляди теста. Данните са на СЗО, ако и имате доверие , вярвайте, ако не има и други източници.