Публикация

Преработените храни, стресът и обездвижването може да ви докарат акне в зряла възраст

Преработените храни, стресът и обездвижването може да ви докарат акне в зряла възраст

Интервю с д-р Десислава Лекова, специалист по кожни и венерически болести, София

Д-р Лекова, каква е причината акнето да е толкова широко разпространено сред младежите?

Акнето (Acne vulgaris) е едно от най-разпространените възпалителни кожни заболявания в света. То засяга космено-мастните фоликули в определени хормонално активни зони – лице, рамене, гръб и деколте и има хронично протичане. Обичайно стартира по време на пубертета и в това има съвсем логично обяснение. В този етап от живота настъпват редица физиологични промени като резултат от половото съзряване и активното производство на андрогени (полови хормони). Под тяхното въздействие мастните жлези се уголемяват и започват усилено да произвеждат себум (мастен секрет). Най-общо себумът, при засегнатите от акне, има липиден състав, който улеснява запушването на мастните жлези и последващото им възпаление.

Защо този проблем все повече се наблюдава и сред хора в зряла възраст?

За акне в зряла възраст (Acne adultorum) се говори в случаите, когато се касае за хора над 25-годишна възраст. При тази форма на заболяването почти изцяло са засегнати  жените. При повечето проблемът е започнал през пубертета и персистира с различна тежест от тогава. При други (около 20%) началото е в зряла възраст.

 

Има и трети вариант, т.нар. рекурентно или възвръщащо се акне. То е започнало в

Д-р Десислава Лекова
Д-р Десислава Лекова

пубертета, след което е отшумяло за някакъв период от време и отново се е появило на по-късен етап. В част от случаите то придружава някои хормонални нарушения и заболявания (синдром на поликистозни яйчници, инсулинова резистентност, хипофункция на щитовидна жлеза и др.).

 

Допуска се, че до голяма степен увеличената честота на тази форма на акне в зряла възраст е комплексна. Резултат е от особеностите на съвременния начин на живот и по-точно комбинацията от стрес, намалена или прекомерна физическа активност и консумацията на твърде преработени храни с много консерванти.

Освен генеричната предразположеност има ли други фактори, които провокират проблема?

Акнето е мултифакторно заболяване. На генетичната предиспозиция се дължат големината и активността на мастните жлези, както и съставът на себума. Като други провокиращи или влошаващи фактори може да се имат предвид: активно излагане на УВ радиация, стрес, затлъстяване, неправилен хранителен режим, тютюнопушене, прием на някои медикаменти (антидепресанти, кортикостероиди), неподходяща козметика, неправилна хигиена на кожата, хормонални проблеми.

Стресът един от тях ли е?

Да, доказано е, че стресът е фактор, водещ до активиране или влошаване на акнето. Под негово влияние се стартира отделянето на проинфламаторни цитокини, което повишава нивата на кортизол. Различни проучвания доказват, че липсата на сън, натовареното ежедневие и стрес влияят на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, и като резултат започва производството на андрогени. Те от своя страна стимулират дейността на мастните жлези в хормонално активните зони. Акнето само по себе си също стресира, влияе негативно на самочувствието и социалния живот.

 

Стресът влошава акнето

Кое е първото нещо, което трябва да се направи, при първи прояви по кожата?

Първите прояви на акне изискват създаване на добър ежедневен хигиенен режим. Той включва ежедневно ползване на измивен или почистващ продукт за проблемна кожа. Дневните кремове трябва да имат лека хидратираща или матираща текстура. В случай, че се ползва грим, е важен видът на фон дьо тена. Той трябва да бъде некомедогенен или т.нар. oil-free. Сред дермокозметичната козметика има изключително разнообразие от подходящи продукти при съвсем леки форми на акне. Те имат за цел да регулират омазняването, да намалят запушването на порите и да подпомагат по-бързото преминаване на възпаленията с минимални последици. Това се постига благодарение на определени активни субстанции като ниацинамид, салицилова киселина, гликолова киселина, азелаинова киселина.

Какви грешки допускат пациентите? Има ли все още митове по отношение на заболяването?

Акнето, както споменахме, е хронично кожно заболяване, което често има определена цикличност (влошаване преди менструация, мнимо подобрение през лятото и влошаване късна есен). Именно лекото подобрение през лятото провокира много пациенти активно да се излагат на слънце или да посещават солариуми. Отдавна е доказано, че това е бомба със закъснител и се последва от сериозно влошаване след няколко месеца. Много от пациентите търсят квалифицирана помощ на по-късен етап от появата на проблема. Преди това често са опитвали различни средства, препоръчани от приятели или от социални медии и форуми. Макар и да има общи групи локални и системни медикаменти, които повлияват добре акнето, е хубаво да се подхожда индивидуално. Това, което е помогнало на ваши близки, няма гаранция, че ще е най-доброто за вас.

За да се подобри видът и здравето на кожата, налага ли се промяна в начина на живот, в хранителния режим?

Дълго време най-набеждаван за враг на акнето беше шоколадът. Сега е ясно, че други храни го изпреварват. Това са млечните продукти, особено нискомаслени или обезмаслени, пилешко месо и храните с висок гликемичен индекс. Балансираното хранене ще повлияе положително не само вида на кожата, а и ще ви направи по-здрави и енергични. Липсата на сън, пушенето, застоялият живот забавят подобрението.

Какви трябва да са грижите? Ами хигиената?

Хигиената е от изключително значение, но не бива да се преминава в крайности. Препоръчва се поне веднъж дневно почистването да е с продукт под формата на гел или пяна. Така се премахват по-ефективно гримът, излишният себум и прах. Има съвременни продукти, които съхраняват водно-липидния баланс, като намаляват отделянето на себум, регулират микробната флора и същевременно запазват хидратацията на кожата (Sebonorm пяна). Избягвайте употребата на ексфолиращи продукти, особено повече от веднъж седмично, както и прекалено агресивното търкане и изсушаване на кожата. Естественият й отговор ще бъде компенсаторно омазняване.

Проблемът трудно ли се поддава на лечение?

Акнето има две много важни характеристики. Той е хроничен проблем и изисква комплексен подход. Освен редовното прилагане на назначената анти-акне терапия, се препоръчва корекция в хранителния и двигателен режим. Много важен момент е търсене на подлежащ хормонален проблем и неговото лечение, ако се установи такъв. Необходимо е също разпознаване, елиминиране или контролиране на наличен провокиращ или влошаващ фактор.

Каква е терапията? Кога може акнето да се повлияе само с локални средства? Кога се налага антибиотици? Ами хирургично лечение?

Акнето е разделено на 4 степени спрямо тежестта си (брой и разпространение на възпалителни и невъзпалителни лезии, образуване на белези). При най-леките форми локалните средства са напълно достатъчни да контролират проявите му. Сред едни от първите продукти на избор на този етап са пяната Себонорм и НиАкне гел или крем.

 

Лечение на акне

 

Пяната чудесно поддържа хигиената на склонна към омазняване, чувствителна кожа, както и контролира нежеланото размножаване на микроорганизми, имащи отношение към възпаления. Тя е единственият хигиенен продукт за лице в момента, който съдържа активно съставки (piroctone olamine, climbazole), които контролират един чест проблем, който нерядко се комбинира с акне – себореен дерматит. Никотинамид, салицилова и гликолова киселина са познати отдавна като ефективни антиакне компоненти. Никотинамидът притежава противовъзпалителен, антибактериален и овлажняващ ефект. Той има роля в регулиране отделянето на себум. Гликолова киселина и салицилова киселина се характеризират с кератолитично, комедолитично и ексфолиращо действие. Тяхната комбинация (НиАкне гел/крем) осигурява по-голяма терапевтична ефективност и контрол върху акнеичните прояви.

 

При малко по-тежките форми на акне се прилагат локални средства, които съдържат освен посочените и някои от следните активни съставки – бензоил пероксид, азелаинова киселина, ретинол и неговите производни, някои видове антибиотици.

 

По-тежките форми на акне, при които има склонност да се образуват кисти и белези, изискват освен локална и системна терапия. Основният избор се прави между три групи медикаменти – антибиотици, антиандрогени и ретиноиди. Изборът на конкретен медикамент, дозировка и продължителност на курса се прави от специалист дерматолог.  

 

Хирургично лечение в класическия смисъл на думата не се прилага, но често единични болезнени възпаления под формата на дълбоки кисти подлежат на индивидуална обработка чрез пункция, дренаж и инфилтриране с разтвор на специфичен вид кортикостероид (триамцинолон ацетонид). Като допълнение към основната терапия често се прилагат химични пилинги, различни видове лазерни и фотосистеми, които целят както да намалят възпаленията, така и да редуцират образуването на белези или да повлияят благоприятно вече образувалите се.

Коментари

Страхотно интервю, д-р Лекова ! Адмирации .