Публикация

Проф. T. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е около Великден

Проф. T. Кантарджиев: Пикът на коронавируса ще е около Великден

„От Оперативния щаб имаме едно мнение, че третата третина на април - по и след Великден - ще бъде пикът на коронавируса. Зависи от мерките и това до каква степен българският народ ги спазва“.


Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и представител на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19, пред Нова телевизия.


Той изтъкна, че

в момента хората трябва да излизат само за храна, лекарства и за най-необходимото

В страната са установени 338 случая на коронавирус, 8 са жертвите


Проф. Кантарджиев е категоричен, че диагностицираните с COVID-19 трябва да си останат четири седмици вкъщи.


„Три са основните неща, които трябва да направим по отношение на диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар или сестра да заразява пациентите. Това са лошите практики на някои наши европейски приятели, които допуснаха разпространение в болниците. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. За всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да се мисли, че потенциално е заразен с коронавирус.

 

Второто нещо - всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани. И трето – трябва да бъдат изследвани и хората в колективи, които работят по време на епидемията. Трябва да се хващат първите случаи“, отбеляза специалистът.


От думите на проф. Кантарджиев стана ясно, че

в условията на епидемия носенето на маски е силно препоръчително

„Когато се увеличава рискът от заразяване, трябва да се ползва маска. Най-малко пазят тези, които се правят от плат и които човек сам си ги шие вкъщи. По-добре е хирургическата маска, а най-добре – маската с филтър.

 

Цял Китай носи два месеца маски – в момента там няма епидемично разпространение на вируса. Носете маски, когато сте сред хора“, призова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


Подробности – във видеото по-долу.

Коментари