Публикация

Никой не е застрахован от камъни в бъбреците

Всяка година близо 40 хиляди души в България образуват бъбречен камък, като това е повече от броя на инфарктите и инсултите за година, взети заедно. Броят на българите, които ще получат бъбречна криза през живота си е, далеч е по-голям – над 800 хиляди.


Ключът към предпазването от бъбречно-каменна болест (БКБ) е навременната профилактика и контрол на заболяването.

Това обясниха представители на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест и водещи медицински специалисти при представянето на стандартите за лечение на БКБ и медицинската гледна точка към нейната профилактика и превенция.

„България е ендемичен район с по-висока честота на заболявяемост, за разлика от други европейски страни. Това се дължи от една страна на „меката” вода, която консумираме  - това е водата с ниско минерално съдържание. От друга страна обаче, липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, приемане препоръките на лекаря, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира проф. Петър Панчев, завеждащ Клиника по урология в Университетска болница „Александровска” и национален консултант по бъбречни трансплантации.

Първият по рода си Наръчник на пациента, подготвен съвместно от специалисти и пациенти, съдържа цялата информация за бъбречно-каменната болест, както и полезни съвети как да се предпазим от нея.

В него могат да бъдат намерени хранителните диети за лечение на различните видове бъбречни камъни, както и контакти на големите лаборатории, извършващи тестове и анализи на болестта.

Галя Пенева, председател на Сдружението на пациентите с БКБ заяви, че Наръчникът е създаден, за да повиши познаваемостта по темата сред различните аудитории. Трябва да се знае, че никой не е застрахован от възникването и появата на бъбречни камъни, а това е болезнен период за организма на човека, който може да бъде предотвратен.

При 50% от пациентите може да се наблюдава повторна поява на бъбречни камъни в срок от 5 години, като с годините този процент нараства. Това повторно действие може да бъде избегнато в 90% от случаите, когато заболяването е открито навреме, поставена е правилната диагноза и лечението е проведено адекватно, коментират още специалистите.  

Повече информация може да откриете на адрес: www.bkb.bg

Откъс от наръчника може да прочетете тук.

Коментари