Публикация

10 неща, които да направите, преди да родите

10 неща, които да направите, преди да родите



Бременна съм! Какво да направя първо? Къде да ида? А вкъщи да променям ли нещо? С какво да се занимавам през тези месеци? … Тези, както и още десетки въпроси избухват в съзнанието на всяка жена, получила най-важната вест в живота си – вестта за предстоящото майчинство.
„10 неща, които да направите, преди да родите“ е строен списък на най-необходимото, което трябва да направите според акушерката Ева Павлина от МБАЛ ВИТА.

1. Посетете гинеколог
Първата крачка от проследяването на една бременност започва с нейното установяване. В домашни условия това става чрез уринарен тест за бременност, който може да бъде закупен от всяка аптека. След първоначалната еуфория от положителния тест за бременност, ще сте изправена пред въпроса за избор на гинеколог, който да следи бременността ви. Следващата стъпка е записването на преглед при специалист акушер-гинеколог за окончателно установяване на бременността. По негова преценка той може да назначи кръвен тест за бременност. Това се налага най-вече, ако прегледът е в прекалено ранен период от бременността и тя все още не може да се установи чрез преглед с ултразвукова диагностика (УЗД.)
По принцип е препоръчително първият преглед при акушер-гинеколог да се насрочи поне една седмица след закъснението на месечния цикъл (Пета гестационна седмица на бременността). Тогава бременността вече може да се установи при прегледа с УЗД. В този период на бременността в повечето случаи ултразвуково може да се види т.нар. плоден сак, но самият ембрион и неговият сърдечен ритъм все още не могат да бъдат регистрирани.Важно е да намерите лекар, на който да се доверите, за да ви бъде спокойно, че сте в добри ръце през 9-те месеца.

2. Следете бременността си по седмици
Бременността се отчита чрез т.нар. гестационна седмица. Гестационната седмица е колкото нормалната календарна седмица – 7 дни. Броенето на този вид седмици започва от първия ден на последния цикъл. Бременността се изчислява в лунарни месеци. Един лунарен месец е равен на четири гестационни седмици, а общия брой на гестационните седмици е 40 или 10 лунарни месеца. Хубаво е бъдещите майки да знаят за какво става въпрос, за да са наясно как протича развитието на бебето през всеки етап от бременността. Следете всяка следваща гестационна седмица от вашата бременност и научете различни и интересни факти за вашето развитие и, разбира се, за развитието на плода като: тегло, дължина, органи и други интересни моменти от 9–те месеца бременност.

3. Хранете се здравословно
Здравословното хранене по време на бременността е едно от най-добрите неща, които може да направите за себе си и за вашето бебе. Храната, която ядете, е основният източник на хранителни вещества за бебето и осигурява неговия растеж. Всяка жена трябва да наддаде на тегло по време на бременността. Здравословното наддаване на тегло се получава от здравословни храни, които са добър източник на витамини и минерали. Повечето лекари препоръчват бременните да пият добавки от витамини и минерали всеки ден. Консултирайте се обаче с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да е добавки.

4. Спете на воля
Почивайте си, спете и стойте в леглото колкото ви се иска. И не се чувствайте виновна за това! Нормално е през първия триместър на бременността да се чувствате по-отпаднала и изморена, тъй като тялото ви работи усърдно, за да предпази и изхранва развиващото се във вас бебе. Обикновено проблемите със съня при повечето жени се появяват в по-късна бременност и основните оплаквания са от липса на достатъчно добър и непрекъснат сън. За осигуряване на добър сън, се опитайте да премахнете напитки като кафе, сода, черен чай от ежедневния си прием – доколкото ви е възможно. Опитайте се, ако поемате подобни течности, да го правите сутрин или до ранния следобед. Избягвайте обилното хапване и пийване няколко часа преди лягане (но поемайте достатъчно питателна храна и течности през деня). Опитайте се да си създадете режим за лягане и ставане по едно и също време всеки ден. Избягвайте сериозна гимнастика точно преди сън.

5. Отделете си време само и единствено за вас
Голяма част от живота Ви сега ще бъде фокусиран върху това да се подготвите за бъдещето си с бебето. А и често вниманието на семейството и приятелите Ви към него може да бъде толкова натрапчиво, че понякога да се чувствате почти като ходещ инкубатор. В подобна ситуация да направите нещо само за себе си, ще Ви накара да се почувствате добре.
Колкото по-добре се чувствате Вие, толкова по-добре е това и за бебето!
Така че отделете време за себе си. Независимо дали това ще бъде среща с добри приятели, случайна покупка на нещо красиво, или просто невероятна дреха за бременни. И не забравяйте – в наши дни бременността е повод за удовлетворение и радост. Животът Ви продължава както обикновено, а самата бременност е една нормална, здравословна част от него. Ако тялото Ви боли или сте прекалено уморена, вероятно упражненията са последното нещо, за което си мечтаете. Но знайте, че кратка, лека и щадяща гимнастика може наистина да Ви зареди психически и физически.
Леките упражнения са чудесен източник на релакс по време на бременността. Плуването е страхотна идея! А йогата включва техники за релаксация и дишане, които по време на раждането ще Ви бъдат изключително полезни. Какъвто и спорт или активност да изберете, посъветвайте се първо с лекаря ви. Излизайте на свеж въздух и слънце. Излизането навън и кратката разходка на чист въздух ще повдигне духа и настроението Ви. Ако прекарвате по-голямата част от деня си на закрито, опитайте поне веднъж дневно да се разхождате.
Когато разберете, че сте бременна, вероятно ще имате планина от въпроси, тревоги и притеснения. Особено ако това е първото Ви бебе. Вашият лекар или акушерка ще могат да ви отговорят на медицинските и здравни въпроси. Добра идея е също така да се запишете на курсове за бременни. Във ВИТА провеждаме такива лекции, на които не само получавате най-важната информация от самите специалисти – акушер-гинеколози, педиатри и неонатолози, но може да зададете и своите въпроси. Подобни събития могат да Ви помогнат да се справите с дискомфорта по време на бременност, с раждането и с предизвикателствата на бъдещото родителство.

6. Купете си дрехи за бременни
Промените на тялото по време на бременността са строго индивидуални и все пак, около четвъртия-петия лунарен месец коремчето ви най-вероятно вече няма да се чувства комфортно в старите дрехи. Въпреки това не прекалявайте с шопинга, мислете практично и си вземете неща, които ще можете да носите по-дълго време и които се комбинират успешно помежду си.

7. Ремонтирайте и обзавеждайте
Хубаво е домът ви да е почистен, преди да се приберете вкъщи с бебето. В крайна сметка, няма по-хубаво от това да се върнетете в уютното си местенце и там да е чисто и спретнато. А няма нищо по-кошмарно от това да препускаш между легени с лепило за тапети и кофи с латекс през последните месеци или пък, не дай си Боже, през последните седмици от бременността. Затова, съветът ми е да започнеш и да завършиш всички ремонти и ремонтчета, колкото и незначителни да ти се струват, преди последното тримесечие.
Всички знаем, че ремонтите винаги се оказват поне двойно по-скъпи от предвиденото и най-малко три пъти по-продължителни от очакваното. Използвайте естествения си инстинкт за „гнездене“, за да се отървете от натрупаните ненужни вещи, както и да организирате и подредите нещата, за които досега не сте намирали време или вдъхновение - стари дрехи, документи, шкафове, пълни с неизползваеми дреболии.

8. Посетете болницата, където ще раждате
В зависимост от представите и желанията ти за това как и в какви условия искате да протече раждането, а и след всичко чуто и прочетено по въпроса, сигурно сте се насочила към една или дори няколко болници, където да ти помогнат при раждането.
Ако имате колебания по отношение на избора ( а дори и да нямате), не пропускайте възможността да посетите болницата в рамките на т.нар. „Дни на отворените врати“, които повечето болници организират един или два пъти месечно. По време на това посещение ще можете да видите обстановката вътре, да се запознаете с част от персонала, да разберете какви са изискванията и порядките, процедурите по време на самото раждането и последващия престой, да зададете въпросите, които ви интересуват. Това ще ви накара да се чувствате по-спокойна и уверена когато дойде време за самото раждане. Изберете болницата достатъчно рано, за да не рискувате да изложите себе си и бъдещия татко на излишен стрес в случай, че бебето реши да подрани.

9. Подгответе си багажа за болницата
Това със сигурност ще внесе нотка успокоение. По този начин няма да се лутате в последния момент и да се питате какво да си вземете. Ако вече сте избрала болницата, в която ще раждате, е добре да се поинтересувате разполагат ли със списък на нещата, които е необходимо да носите със себе си. При нас – във ВИТА, може да намерите такъв списък в сайта и да се ориентирате какво ви е необходимо за престоя ви при нас.

10. Изберете педиатър за бебето

Потърсете добър педиатър, още преди бебето да се роди. Последното, което искате, е да се чудите при кого да отидете, докато все още се възстановявате от раждането. Ако сте избрала ВИТА, добре е да се ориентирате към няколко педиатъра, тъй като ако имат твърде много пациенти, могат и да ви откажат. Затова е препоръчително да имате резервен вариант, ако получите отрицателен отговор. Оставете се на майчинската интуиция да ви води и да усетите отношението на лекаря. За един педиатър е от изключително значение да е приветлив и усмихнат, тъй като общува с най-малките и беззащитни създания – децата. Педиатърът е най-верният помощник на майката в първите години на родителството, не го забравяйте. Този избор е един от най-важните, които трябва да направите преди самото раждане, за да сте спокойна през следващата година.
Ако имате въпроси към Ева Павлина, може да ги зададете на email: eva@vita.bg или в нашата Фейсбук страница https://www.facebook.com/VITA.page/
С радост ще ви отговорим и на телефоните за връзка с нас: 02 45 22 000; GSM: 08899 22 000.

Коментари