Публикация

Изследват първо 1000 полицаи за коронавирус

Изследват първо 1000 полицаи за коронавирус

Предстои да бъдат тествани за коронавирус първите 1000 души на първа линия.
Това съобщи днес ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Ще бъдат тествани около 200-300 души на ден и в рамките на 4-5 дни ще бъде приключено вземането на пробите

- обясни пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от екипа на консултативния Медицински съвет към правителството.

Първите хиляда ще бъдат полицаи

„Причината да не са включени лекарите и фармацевтите е това, че при тях има голямо струпване на хора, имунитетът при тези групи би бил доста различен и няма да е репрезентативен на средностатистическия имунитет сред хората.


Kонтактите при полицаите са много по-широки от тези на лекарите, при които се струпват много повече болни хора. Така ще се анализира груповият имунитет в представителна извадка на рискова група“, допълни д-р Симидчиев.


„Ако се окаже много нисък, това значи, че реално има много голямо количество хора, които биха могли да бъдат заразени. Ако се окаже много висок, може да се окаже, че всъщност има доста голямо ниво на защита, защото много хора са го изкарали безсимптомно”, поясни пулмологът.


На базата на това първо и тестване ще бъдат моделирани следващи стратегии за изследване.

Тестовете ще бъдат извършени от мобилни екипи, така че да не се променят ангажиментите на служителите

В момента се прави логистична подготовка и се разработват протоколите за отчитане на резултатите. След което ще се обработят резултатите и ще се види каква част от тази група, които по дефиниция са хора, които не изглеждат нито заразени, нито болни – това са здрави хора, ще може да видим какво е нивото на техния имунен отговор. Ние не изследваме вирусите, ние изследваме имунния отговор, конкретно в тази част от населението, която е в непосредствен контакт (тъй като те продължават да изпълняват служебните си ангажименти) с широки кръгове от населението. Една репрезентативна извадка от населението, коментира още д-р Симидчиев.

Очакването е повечето тествани да дадат отрицателен резултат

„И това е причината в момента да не се тества по-масово. Защото процентът на положителните тестове ще бъде много нисък. Поради това няма смисъл да се хабят голямо количество тестове. Тези тестове ще ни дадат възможността да видим в началото на епидемичния процес в България какво е нивото на имунитет на хора, които вече са прекарали. Защото със сигурност ще има и такива, които вече са прекарали – много леко, много неосъзнато тази инфекция, но те ще са развили имунитет и този имунитет ще може да бъде установен”, отбеляза специалистът.


„Ако се получат високи резултати на популационен имунитет, това ще определи дали да се ползват повече и в по-широки кръгове тези тестове.


Защото различни изводи могат да се правят, в зависимост от нивото на обществения имунитет, който можем да намерим в тази рискова група”, допълни д-р Симидчиев.

Коментари