Публикация

Доц. Попов: Създадено е българско ръководство за лечение на COVID-19

Доц. Попов: Създадено е българско ръководство за лечение на COVID-19

След огромния интерес към интервюто с доц. Георги Попов, заместник началник на ВМА-София и началник на катедра Инфекциозни болести, в което той споделя практически клиничен опит, го потърсихме отново за продължение. 

 

Първото интервю с доц. Попов може да прочетете тук: 50% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С COVID-19 РЕАГИРАТ С ХИПЕРТОНИЯ И ГЛАВОБОЛИЕ

Доц. Попов, Вашата клиника е с най-много хоспитализирани болни в България. Какъв е профилът на лежащо болните пациенти?

В началото на месец март приемахме всички положителни за SARS-CoV-19 болни. С развитието на епидемията и увеличаване броя на заболелите, не можем да си позволим този лукс и към настоящия момент хоспитализираме само пациенти със средно тежка и тежка клинична форма. Към днешна дата в клиниката са настанени 28 пациента. Трима от тях, на възраст над 70 години, са в увредено общо състояние, с дихателна недостатъчност и сериозни изменения в рентгеновите  изследвания. Данните сочат масивна двустранна пневмония. Имаме готовност за интубиране и апаратна вентилация, но засега се справяме с насочено антибиотично, патогенетично, симптоматично лечение и постоянна кислородотерапия.

Имате ли вече излекувани пациенти? Как се преценява кога изписвате един пациент от болница?

Да. От първоначално приетите пациенти 8 вече са изписани. Трима имат по две отрицателни PСR проби за коронавирус в рамките на 24 часа и показват образувани IgG антитела на базата на имунохроматографкия тест, което показва, че имат създаден имунитет. Останалите са изписани по разширените критерии за дехоспитализация, но все още с положително PCR изследване за SARS-CoV-19, което показва наличие на коронавирус в носоглътката. Наблюдава се феномен на много дълго задържане на вируса в горните дихателни пътища от 14 до 30 дни. За този период те трябва да останат под пълна карантина в домовете си, като подлежат на допълнителни тестове до пълното им вирусологично изчистване.

Колко от пациентите се наблюдават от вас дистанционно и как се случва това?

Вече имаме 78 пациента на домашен стационар, в по-лека клинична форма. Състоянието им към момента не изисква болнично лечение, но налага пълна домашна карантина.  За тях имаме изработена стройна схема и организация за наблюдение и контрол. Според състоянието им се назначава лечение. Започваме със симптоматични средства - антипиретици, муколитици, витаминотерапия – витамини С, Д, Е,  микроелементи – селен, магнезий, цинк. При необходимост се включват и антибиотици, които изписваме на рецепта и изпращаме по електронен път, за да могат близките на болните да ги закупят от аптечната мрежа.  Препоръчваме още качествена храна, много течности необходими за изхвърляне на токсините – чай, вода, фрешове. Покой, без стрес и психически натоварвания. Пълна изолация!

 

За болните на домашен стационар сме осигурили доброволец психолог, който ежедневно разговаря с тях и свежда оплакванията им към мен. Тук е мястото на благодаря на Виктория Тодорова за това, че се включи с желание и ентусиазъм да помага. Три пъти седмично екип от квалифицирани лекари доброволци прави визити по домовете, следят състоянието им, вземат контролни кръвни проби и смивове от носоглътката за PCR изследване.

Появиха се публикации, че АСЕ инхибиторите, които се приемат от много хора за кръвно, може би са предпоставка за по-тежко протичане. Какъв е Вашият коментар?

Заболяването COVID 19 се среща по-често при пациенти с диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, астма, ХОББ и пушачи. Известно е , че SARS- CоV-2 използва като рецептор ангиотензин конвертиращия ензим за проникване в клетката. Този рецептор е най-много експресиран в белите дробове и долните дихателни пътища. По този начин използването на ангиотензин рецепторните блокери (ARDs блокери) и ангиотензин конвертиращи ензим инхибитори  (ACE инхибитори), блокирайки рецептора на SARS-CоV-2 могат да доведат до утежнено протичане на короновирусната инфекция. В този смисъл тяхното използване е предпоставка за по-тежко протичане на инфекцията.

 

От друга страна при голяма част от нашите болни наблюдаваме периоди с повишени стойности на артериалното налягане. Възможни обяснения за това също са свързани с рецептора за SARS- CоV-2 - ангиотензин конвертиращия ензим, влияние върху ренин-ангиотензин системата (RAS) и последващ спазъм на периферните съдове.

Какво се прави за по-доброто информиране на лекарите за наличните в момента терапевтични възможности?

В интернет пространството се появиха много терапевтични гайдлайни за поведение при коронавирусна инфекция.  От американското CDC, европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), от китайскoто CDC и италианското министерство на здравеопазването, които общо взето по един и същ начин менажират заболяването.

 

Българското дружество по инфекциозни болести също излезе със свой протокол за лечение на болните с COVID -19. В него са описани подробно начините за лечение при леките, средно тежките и тежките клинични форми - етиологични средства - хлорокин фосфат, лопинавир/ ритонавир, като единствените разрешени за употреба препарати в болнични условия, подчертавам само в болнични условия; патогенетични средства - кристалоидни разтвори, кислородотерапия, нестероидни противовъзпалителни средства при нужда, при по-тежки форми кортикостероиди; симптоматични средства за температура, кашлица, хрема, обриви и другите симптоми, съпътстващи заболяването.

Консултирате ли колегите от страната, които нямат вашия опит и експертиза?

Това е практика при нас, но сега се налага много често. На колеги, инфекционисти, които имат по-малък опит, или други колеги, при които са попаднали болни с COVID-19, даваме насоки за лечение и помагаме ежедневно.

Имате ли доброволци, които желаят да се включат и да помагат?

Получаваме голяма помощ от доброволци. От една страна колеги, със значителен стаж в други области – УНГ, ревматология, пулмология, ОПЛ, командировани при нас. Работим с тях екипно. От друга страна, студенти по медицина в 5-и и 6-и курс с огромно желание се включват и помагат на лекарите и сестрите. Кандидат студенти, навършили 18 години, които имат желание да следват медицина, се включват като санитари. След нас идва активно и отговорно младо поколение с отношение към здравето, към хората и към природата. Получаваме и дистанционна подкрепа на фейсбук страницата ни -  Катедра по инфекциозни болести към ВМА – София. Даренията са във вид на лекарства, апаратура, бензин, консумативи.

Има теория, че топлото време може би ще доведе до естествено намаляване на заразата. Каква е вашата прогноза?

Като имам предвид модела на другите въздушно-капкови инфекции като грипа например, който е целогодишно заболяване, но с пикове в зимния сезон, декември-март, моята прогноза е, че и това заболяване ще се пречупи от по-силните слънчеви лъчи.

 

Наблюденията ми до този момент показват, че до пълното излекуване на пациентите минават 10 до 28 дни, което ме навява на мисълта, че заболяването при всички случай ще продължи до Великден, но след това ще се пречупи. Не ми е известна въздушно-капкова инфекция, която да се разпространява епидемично в умерения климатичен пояс по време на летните месеци.

Как реагират колегите Ви от клиниката на този интензивен начин на работа, без почивен ден, в силно заразна среда? Страхуват ли се? Имате ли колеги, които отказват да работят?

Смело мога да кажа, че екипът на Катедрата по инфекциозни болести се състои от професионалисти. Много добри лекари, сестри и санитари, отдадени на професията, отговорно и ентусиазирано се включиха на първа линия в борбата с новото инфекциозно заболяване. Ние сме свикнали да работим интензивно. През зимата по време на грипната епидемия, а през лятото - когато е пикът на кърлежово-преносимите зарази. Въпреки, че корона вирусната инфекция е опасна за нас, медицинските специалисти, които работим 24/7 в тази заразна среда,  няма колега от клиниката, който да е отказал да работи на този режим. Нито веднъж не е повдиган въпросът "Защо ние?" Напротив, с ентусиазъм се грижим за болните и професионално подхождаме към всеки дошъл при нас за преглед, потърсил нашата помощ по телефон, вайбър, фейсбук и други средства за комуникация.

Каква е организацията ви на работа в клиниката?

Трите етажа на клиниката са пригодени за работа с корона вирусната инфекция. В карантинната зона, екипи от трима лекари, три сестри и трима санитари се грижат за болните. Не напускат работните си места в рамките на 7 денонощия – работят, спят, хранят се в зоната. Последния ден биват тестувани. Ако дадат два отрицателни теста в рамките на 24 часа, се прибират по домовете си за 7 дни. При връщането им на работа, отново биват тестувани, за да сме сигурни, че са здрави и годни да влязат в работен ритъм.

 

Други три екипа, квалифицирани колеги, заедно със стажант лекари и доброволци, ежедневно  работят в обособени за целта амбулатории, в които приемаме гражданите на София и страната. Средно на ден през тези амбулатории преминават между 60-80 човека, които биват преглеждани. Прави се оценка на общото им състояние, взема се проба за тест за корона вирус и се снема основна епидемиологична информация – телефон за връзка, предишно лечение, личен лекар, контактни лица, пътувания извън страната. Насочват се да бъдат в изолация до излизане на резултатите им, за които биват уведомявани надлежно.

Как протича един работен ден при вас?

Денят започва със сутрешен рапорт в присъствието на колегите, които са на смяна, доброволците и конферентна връзка с екипите от карантинната зона. Те докладват за състоянието на всеки един от лежащо болните, наблюденията си от нощта. Обсъждаме стратегията за лечение, лабораторните изследвания и тестовете за всеки пациент по отделно. Решава се хоспитализацията на нови случаи и дехоспитализацията на вече излекуваните. Координираме работата на екипите за дистанционно наблюдение на пациентите на домашно лечение. След което всеки се залавя за работа.

 

Всеки ден в 16 часа излизат резултатите на тестуваните за деня. Отново следва обсъждане. Пациентите с положителни проби за коронавирус биват уведомявани. Според  възрастта, общото състояние, преценка за клиничната форма, съпътстващите заболявания и желанието им да постъпят в болница, биват хоспитализирани или включени в списъка за домашно лечение и наблюдение. Издирват се техни близки, колеги и приятели, с които са били в контакт през последната една седмица, за да бъдат тестувани.

Разполагате ли с достатъчно защитни средства?

За мен като ръководител на катедрата, основен приоритет е здравето на моите колеги и климатът в колектива. За да сме сигурни, че най-добре ще лекуваме пациентите си, на първо място е грижата за здравето на персонала. До този момент нямаме заразен колега и дано това да не се случи. Ние имаме тренинг за работа в особено опасна среда и рефлекс за поведение при такива болни. Осигурени са предпазни средства за всеки – гащеризони, маски, очила, ръкавици, които се сменят всеки ден. Ежедневно се прави и инструктаж на медицинския персонал и доброволците за работа с болни с COVID -19.

Да завършим нещо положително. Какъв е вашият призив към хората, които вече трета седмица са затворени в домовете си?

Аз съм убеден, че мерките, които щабът и правителството взе за ограничаване на контактите между хората, са правилни и навременни. Социалната изолация  в съчетание със затоплянето на времето ще доведе до преодоляване на тази инфекция. Най-вероятно ще се разболеят още няколко стотици болни, за които ние ще се погрижим, но като цяло съм оптимист че светът и България скоро ще излезе от тази криза. Призивът ми е: Стойте си в къщи! Приемете социалната изолация като неочаквана семейна ваканция!

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

не навсякъде е като при вас

къде може да се намери ръководството.Как се обличат предпацзните скафандри

Здравейте, а къде е самото ръководство?

Венета Йовева
1 апр 2020 20:32

На сайта на РЗИ  в съответния град трябва да ги има качени всички инструкции. В болниците ги получаваме като заповеди. Само някои са на сайта на МЗ.

Не навсякъде обаче като при вас


По този начин използването на ангиотензин рецепторните блокери (ARDs блокери) и ангиотензин конвертиращи ензим инхибитори (ACE инхибитори), блокирайки рецептора на SARS-CоV-2 могат да доведат до утежнено протичане на короновирусната инфекция. В този смисъл тяхното използване е предпоставка за по-тежко протичане на инфекцията.


International Pulmonologist’s Consensus On Covid-19Page -19 • Currently there are no data to support either starting or stopping ACEi/ARBs on any patients with COVID-19.

Последните препоръки за използването на АСЕ или АРБ при болни с А.Х. или сърдечна недостатъчност заболели от СОVI-19 e да се продължи лечението с тях.

Доц.Попов , къде можем да  прочетем Българското  ръководство  за  лечение на COVID19


Здравейте Д-р Танева, допълнителна информация относно терапевтично поведение във връзка с COVID-19 може да откриете във виртуалното събитие COVID-19: Клинични аспекти и прогнози, както и в Полезна информация за ОПЛ в период на здравна криза. 

Къде може да го намерим ,до момента е наличен наръчника на китайските колеги.

Доц .Попов,трябва ли да се провежда профилактика  с някакъв препарат при имуносупресираните, по конкретно -бъбречно трансплантираните или само предпазването ще е достатъчно? При заболяване ,как ще процедираме с тях?

 Здравейте Д-р Механджиева, конкретните въпроси във връзка с отражението на COVID-19 при пациенти с бъбречна трансплантация може да зададете във виртуалното събитие COVID-19: Клинични аспекти и прогнози, както и да се запознаете с материалите качени в текущата регионална дискусия Полезна информация за ОПЛ в период на здравна криза.  

https://www.credoweb.bg/discussion/119552/covid-19-klinichni-aspekti-i-prognozi

https://www.credoweb.bg/discussion/119937/polezna-informatsiya-za-opl-v-period-na-zdravna-kriza

Здравейте!


Има ли специалисти Невролози в клиниките/отделенията за лечение на Корона вируса? Как се процедира при пациенти с автоимунни заболявания и по-точно с Множествена склероза?  Къде да потърсят помощ, ако не дай Боже се случи заразяване? 
Благодаря! 

Къде може да намерим ръководството ,до момента е изпратен наръчникът на китайските колеги.

Поздравления за организацията на работа!

Петър  Галев
30 мар 2020 15:31

Добре, че е Клиниката по инфекциозни болести на ВМА, защото Инфекциозната болница, която е и университетска база, напълно отсъства от борбата с пандемията... Специални поздрави и най-искрена благодарност на доц. Георги Попов, на проф. Камен Плочев, на д-р Магдалена Баймакова и на целия екип от лекари, специализанти, сестри, лаборанти, санитари и доброволци.