Публикация

Иновативна ваксина срещу грип вече и в България

България е една от държавите, в които от тази есен ще бъде достъпна новата революционна ваксина IDflu® - първата интрадермална ваксина срещу сезонен грип за лица над 18 години.


Тя използва иновативна микро-инжекционна система, която позволява на ваксината да бъде инжектирана в кожата лесно, бързо и прецизно.

Ваксината се поставя директно в дермалния слой на кожата - зона с висока концентрация на специализирани имунни клетки, които имат способност да стимулират ефективно имунен отговор, като осигурява безопасна и ефективна защита срещу грип.

По мнението на специалисти, тази новаторска ваксина се счита за много удобна и надеждна, и се приема много добре от пациентите, не само, защото осигурява ефективна защита, но и защото нейната микро-игла е с дължина само 1,5 мм и дебелина от 0,31 мм (10 пъти по-малка и близо 2 пъти по-тънка от стандартната игла на интрамускулната ваксина против грип).
 
Това може да намали страха от игли и да повиши готовността на пациента да се ваксинира срещу грип. Според изследване сред лекари и фармацевти, между 10% и 55% от пациентите се въздържат от ваксиниране, именно заради страха си от иглата.

„Кожата е основен имуно-компетентен орган и е лесно достъпна, което я прави идеалното място за ваксинация” – каза проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. „Тя е богата на специализирани клетки, които могат ефективно да инициират силен неспецифичен и специфичен имунен отговор. Наличието на интрадермална ваксина срещу грип е нова ефективна възможност за защита от заболяването.”

Ваксината, произведена във Франция, се предлага в 2 варианта за целенасочена защита на възрастни: IDflu 9µg за лица от 18 до 59 години, IDflu 15µg за лица на 60 и повече години.

И двата варианта ще са налични в България след 20 септември 2010 г.  

Коментари