Публикация

Отменя се задължителното носене на предпазни маски

Отменя се задължителното носене на предпазни маски

Заради общественото недоволство министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта да се носи защитна маска на открити и закрити обществени места, която издаде вчера. Решението е взето след разговор с премиера Бойко Борисов.


„Искам да ви уверя, че мярката, която предприехме от вчера за задължително носене на маска, правителството силно я подкрепя. Тъй като обаче няма пълно обществено съгласие, искам да ви уведомя, че подписах заповед, с която отменям точка 9 от вчерашната си заповед, до постигане на консенсус в обществото“, каза министър Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, цитиран от Дарик.


Той обаче препоръча на хората все пак да носят предпазни маски.


От думите на Кирил Ананиев стана ясно, че

държавата ще закупи 1 милион броя маски

– със степен на висока защита от типа ffp2 или ffp3, и ще са сертифицирани. Те ще бъдат раздадени на социално слаби хора и на тези, които нямат възможност да си закупят, чрез социалното министерство и регионалните му служби. 

Предвижда се намаляване на глобите за някои нарушения

но за неспазване на карантината няма да има компромиси. 

 

„Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях“, каза от своя страна вътрешният министър Младен Маринов.


Той също препоръча на хората постепенно да се снабдят с маски и да ги използват, когато са в затворени помещения.

Коментари