Публикация

Запознайте детето с чудния свят на книгите

Много родители смятат, че единственият начин да накарат детето си да чете е, като непрекъснато контролират процеса, следейки колко страници на ден отмята. Специалистите обаче са на мнение, че това със сигурност вместо до любов към книгата ще доведе до трайна съпротива и отвращение. Събуждането на желание и интерес не става чрез броене на страници.


Разбира се, не бива да забравяме, че в много случаи четенето се наследява. Това обаче не е единственият фактор. Съвременните технологии позволяват за кратко време да се снабдим с материал по интересна тема, а да не говорим, че общуването с телевизора и с компютъра предлага на детето по-ярък и цветен свят, изпълнен с картинки.

Чрез филмите обаче и чрез готовите изображения не може да се стимулира детската фантазия. Ето такъв акцент трябва да поставят родителите върху четенето, да наблегнат на неговите възможности за интерпретация и за развихряне на въображението. Можете заедно с детето да нарисувате всеки герой, за да предизвикате интереса му и да провокирате собствените му представи за персонажите. Така процесът на четене ще е по-увлекателен. Можете да сравните книгата с мултимедиен филм или компютърна игра: „А как си представяш тези герои?”. Полезно е да се търсят сравнения не само с героите от екрана, но и с реални същества – котето вкъщи или друго животно, описано в разказа.

Нужно ли е да се съсредоточаваме върху училищната програма?
От списъка със задължителна литература изберете произведения, които могат да заинтригуват детето. Ако не помага, преминете на тактиката „да го направим заедно”. Би била подходяща репликата от типа: „На мен също не ми харесва много, но заедно ще се справим”.

Ако детето ви обича компютрите, позволете му да прочете нещо от задължителния списък на монитора. Добър стимул за подрастващите е да им подарите електронна книга. Това гъделичка самочувствието им и ги кара да се чувстват възрастни.
Доста от родителите знаят колко е важно да научат децата си да четат, но забравят да поговорят с тях за прочетеното. Този метод помага на децата не само да усвояват новата информация и да изразяват мислите си, но и подобрява комуникацията между тях и родителите им.

Според статистиката учениците в 9 клас пренебрегват книгите не само заради по-големия интерес към киното, компютърните игри и общуването с връстници, но и поради изострянето на личните проблеми, свързани с влошаване на отношенията с родителите. Това е показателно как диалогът и обсъждането на прочетена книга може да се окаже чудесен мост между различните поколения.

Когато в семейството не се е установила традиция да се чете редовно, то и у детето ще възникне по-трудно желание за обсъждане на книгата, която е прочело. Това обаче не бива да ви обезкуражава! В живота често се появяват възможности и ситуации, които могат да са ви в помощ. Например: „Спомняш ли си, ти беше прочел нещо за подобен случай!”, или в зоопарка – „Погледни колко е смешно това мече. Не ти ли прилича на Мечо Пух? Какво ли щеше да направи той, ако толкова много хора го гледаха?”. А можете да посочите и себе си за пример: „Знаеш ли, в детството си прочетох една книга, която много ми хареса. На героя винаги му вървеше, с каквото и да се захванеше. Прочетох книгата няколко пъти... и при теб така ще стане!” и т.н.
Важно е да запомните, че не е достатъчно просто да питате какво е прочел наследникът ви, но и кой момент го е заинтригувал най-много, затруднило ли го е нещо. Тези разговори ви подаряват минутки близост и помагат на детето да разбере по-добре сам себе си.

Често подрастващите се увличат по определена тематика като вампирските саги например. Според мнението на специалисти съвсем нормално е при съвременните деца да се втълпи определена история и тя да се превърне в тяхна фикс идея, тъй като ги е заинтригувала емоционално. Задача на родителя или педагога е да разбере защо именно даден сюжет предизвиква такова мощно впечатление. Това може да е ключът към някакъв вътрешен конфликт, с който детето се бори.

Понякога е добре да избягаме в света на фантазията и да се потопим с удоволствие в него. Там се случват чудни неща и даже най-сложните проблеми се решават с вълшебни образи. От една страна, е важно детето да види, че от всяка заплетена ситуация има изход. Но, от друга, ако четенето на подобни книги се прави от желание за бягство от собствените проблеми, то детето ще се загуби в нереалния свят на книгите и може да се затвори вътре в себе си. Така че бъдете внимателни и разговаряйте с детето си.

Съвети на психолози
Книгата става неделима част от живота ни, когато е свързана с други творчески и познавателни действия. Ако четете стихове за природата, наблюдавайте на живо тези явления заедно с детето си. Чудесно би било, ако вечер си устройвате семейно четене.
Въведете детето в света на книгите, като му дадете малка история, за да предизвикате гордост у него: „Аз прочетох цялата книжка!”. Не противопоставяйте четенето на другите увлечения. Не изключвайте телевизора или компютъра с думите „по-добре е да се чете книга”. Обяснете на детето, че изключвате телевизора, защото прекалено дълго го гледа и това е вредно.

И още нещо: преди удивено да питате: „А защо не четеш?”, си спомнете колко често вие самите отваряте книга. И тогава се отправете към пътя на необятните истории чрез четенето заедно.

Коментари