Публикация

Младежи се включват в превенцията на полово предаваните инфекции

Млади творци с отношение към здравните проблеми споделят открито своите виждания за нещата от живота в конкурсите от кампанията „U Ch00se”.


Конкурсите за идея за комикс и сценарий за документален филм по темата профилактика на сексуално предавани инфекции в рамките на Националната информационна кампания „U Ch00se” имат своите победители. Това са седем млади творци с отношение към здравните проблеми, които споделят открито своите виждания за нещата от живота.

Сред десетките оригинални предложения до финала на конкурса за комикс стигнаха трима участници. Наградата за всеки от тях е авторската му идея да бъде професионално реализирана и разпространена в най-посещаваните заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора през септември, октомври и ноември. Първият  комикс със заглавие „Приятели” по идея на 20-годишния Петър Младенов от София може да се види от 16 септември. В следващите месеци до края на годината „ще оживеят” и другите два комикса  - на Мария Добрева (24 г.) от София и на Елена Кръстева (18 г.) от Кресна. 

Сред кандидатите за най-добър сценарий за филм са студенти, които се вълнуват от темата и обичат да творят – режисьори, оператори, сценаристи. Те са развили идеите си със страстта на хора, които искат да помагат, да променят нагласи, да осмислят правото на избор. Четиримата финалисти са: Павел Павлов с „Краткостта на живота”, Николай Генчев с „Ангел”, Марина Костадинова с „Ти избираш”, и Цветомир Матев с „Елайза”. Заснемането на авторските идеи във филмовия проект „U Ch00se” започва на 17 септември, а четирите филмчета ще бъдат събрани в един документален модул, който ще се представи в национален ефир.

Светът на младите е отворен и много любопитен. Всеки, който иска, може да надникне в него на сайта на кампанията www.uch00se.bg.

Националната информационна „U Ch00se” информира за значението на профилактиката и ранната диагностика, като работи на принципа „от млади за млади”. Инициативата се реализира от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели, младежката мрежа Y-PEER, клуб „Млад онколог” и фондация „Надежда срещу СПИН”, с подкрепата на MSD.



___
За HPV:

Ракът на маточната шийка е на второ място като причина за смъртност при жените. Всяка година 1000 българки се заразяват с HPV (човешки папиломен вирус), а 400 умират. Страната ни се нарежда на второ място по заболеваемост в ЕС, след Румъния.

За HIV:
У нас към 15.05.2010 г. са регистрирани 1160 ХИВ-позитивни. От началото на годината новозаболелите са 51. Заразените са на възраст от 17 до 68 години, като 60 % са млади хора (от 17 до 29 години).

В петте сектора за лечение на ХИВ/СПИН в страната към 01.05.2010 г. се наблюдават общо 565 души, от които 336 получават антиретровирусна терапия.

Коментари