Публикация

Д-р Маджаров: Замяната на лекарства трябва да става само със знанието на лекаря

Д-р Маджаров: Замяната на лекарства трябва да става само със знанието на лекаря

Генеричното заместване на лекарства в другите държави е въведено по съвсем други правила. Първо, аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки. Второ, заместването става по желание на пациента и със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво става с пациента му. Трето, заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство.


Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред Нова телевизия по повод подготвения от МЗ проект за изменение на Наредба 4 от 2009 г. за условията и реда и предписване и отпускане на лекарствени продукти. В проекта, който беше качен за обществено обсъждане и свален от сайта на здравното министерство в един и същи ден, беше записано, че при обявено извънредно положение магистър-фармацевтът, със съгласието на пациента, може да извърши генерично заместване на предписано лекарство в случай, че в аптеката то не е налично.


„В наредбата, която беше предложена и която беше за щастие оттеглена, имаше само две думи – позволяваме на фармацевта да подмени лекарство с една-единствена причина – липса на предписаното.

Това означава, че се сблъскаме с един феномен като във веригите за хранителни стоки

– това лекарство е на промоция и по тази причина фармацевтите го промотират и продават на пациента“, отбеляза д-р Маджаров.

 

Той изтъкна, че нашата държава плаща 25% от стойността на молекулата и няма значение кой е производителят.

Гарантирани са парите на касата, но не и тези на пациента

„Това означава, че ние трябва да направим нещо друго – или касата да плаща на 100% най-евтиния медикамент, за да може пациентът да го получава безплатно, и ако желае, да си купи по-скъп, или да се разреши заместване, но само в посока на цената надолу“, коментира председателят на БЛС.


Той подчерта, че

заместване на лекарство с по-скъпо, не е генерично заместване

„Макар и с едно и също активно вещество, медикаментите имат различен ефект. Лечебният процес е свързан с наблюдение. На колегите-фармацевти им липсва наблюдението върху ефекта от терапията, докато при нас, лекарите това е в основата на лечението – изписваме терапия, пациентът идва на контролен преглед, наблюдаваме“, каза още д-р Маджаров.

Коментари