Публикация

Мерки срещу посегателствата над медици

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поел ангажимент за бърза реакция от страна на ведомството по повод зачестилите посегателствата над медицински екипи при изпълнение на служебните им задължения.


Лицата, упражнили насилие над лекарите и останалия персонал, обикновено се наказват със символични глоби. Да бъдат извършени законодателни промени, които да инкриминират подобни действия, и да последва налагане на най-тежката наказателна мярка за извършителите.
Това е поискал председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов на среща с вътрешния министър, съобщава още съсловната организация.

В по-краткосрочен план БЛС предлага в спешните звена да се поставят паник-бутони и да има взаимодействие с органите на реда във всеки град.

Министър Цветанов е подкрепил изцяло исканията на съсловието. Областните дирекции на МВР ще влязат във връзка със спешните центрове по места и ще бъде установен редът, по който ще се оказва съдействие на медиците. Ще се направи необходимото, за да се предложи законодателната промяна в парламента възможно най-скоро – това е уверил министърът.

За последните шест месеца посегателства над медици имаше в редица градове от страната – Лом, Враца, Благоевград, Варна и др. Най-често потърпевши са екипите на спешните отделения и Бърза помощ.

Коментари