Публикация

Проф. Минчев: Каква е връзката между БЦЖ ваксина и COVID-19?

Проф. Минчев: Каква е връзката между БЦЖ ваксина и COVID-19?

Има връзка между скоростта на разпространение, смъртността при COVID-19 и ваксинацията с БЦЖ. До този извод стигат в ново проучване американски епидемиолози от Технологичния университет в Ню Йорк. Те констатират, че в страните, където не е имало масово имунизиране с този препарат, населението е пострадало в много по-голяма степен от пандемията, а именно Италия, Нидерландия и САЩ. 

 

БЦЖ ваксината е с традиционно много добро покритие в България от десетилетия. Не може да се търси пряка връзка между ваксината и COVID-19, коментира проф. Петко Минчев, един от водещите специалисти по педиатрия и белодробни болести у нас. БЦЖ имунизацията обаче е изключително мощен имуностимулатор. България и Хонг Конг са първите страни, които след Втората световна война започват повсеместна ваксинация с нея. 

Има много сложни имунологични процеси след поставяне на ваксината, които вероятно са в основата на феномена, наблюдаван от епидемиолозите в САЩ. Ето какво коментира още проф. Минчев във видеото.  

Коментари

Анонимен
22 юли 2020 15:26

Много точно и ясно, логично обяснено, благодарност

Браво, проф. Минчев!
Мисля че, когато се спазваше имунизационният календар, децата бяха по-здрави...
Благодаря за полезната  и актуална лекция!

Адмирации ! Изключително полезно!

Много навременна висококомпетентна микролекция. Доц. Цолов

доц д-р Д. Паскалев (МУ-Варна)

Много интересна минилекция! Подкрепям пълния имунизационен календар в България, особено по отношение на BCG-ваксината, защото не знам да има по-добра профилектика
от нея за тубекулозата в момента. Дори в страни като Германия тя бе върната отново. Няколко думи и за д-р Сребра Родопска (1913-2005). Завършва медицина в София и специализира в института"Пастьор"-Париж през 1947-48 г. По-късно създава и ръководи лаборатория за българска BCG- ваксина, призната за една от най-добрите ваксини в света.
Исторически погледнато, още през 1906г. д-р Стамен Григоров (1878-1945) предлага убита антитуберкулозна ваксина и публикува откритието си във френското медицинско списание
" La presse medicale" (1906, 104, 29.12.06); през 30-те години на 20.век я прилага успешно в Италия. Посочвам това, за да изтъкна българския принос в тая насока. В очакване на нови
данни за BCG-ваксината и COVID-19 инфекцията.

Адмирации за презентацията проф.Минчев. Напълно подкрепям Вашето мнение. Антиваксърите в Нок-даун!

Благодаря, проф. Минчев! Прекрасна ,както винаги презентация!

Абсолютно подържам Вашето становище и смятам,че отпадането на поредната БЦЖ ваксинация трябва да се преосмисли. Ето и тези, макар и недоказани все още наблюдения за връзката на БЦЖ ваксинацията и протичането на корона вирусната инфекция го налагат. 

РАДВАМ СЕ ,ЧЕ ВСЕ ОЩЕ У НАС ИМА КАЧЕСТВЕНИ ЛЕКАРИ ОТ ПО -СТАРОТО ПОКОЛЕНИЕ.Преди 35 г у нас  се правеше БЦЖ ваксина на болни от рак по схема,Всеки месец в ИСУЛ ХИМИОТЕРАПИЯТА и един професор в Пловдив ОБСЛУЖВАХА ДЕСЕТКИ БОЛНИ.И ТЪЙ КАТО ВСИЧКО ПОЛОЖИТЕЛНО У НАС БЪРЗО СЕ ЗАБРАВЯ СЕГА ВСИЧКИ СЕ СЕТИХА ,КОГАТО ВИДИТЕ ЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ ОТКРИЛИ ТОПЛАТА ВОДА.уВАЖАЕМИ КОЛЕГА КАК ДА СИ ОБЯСНИМ ФАКАТА ,ЧЕ ОЩЕ В РОД ОТДЕЛЕНИЯ СЕ ПРАВИ ОТКАЗ ОТ ВАКСИНА.ЗАЩО СЕ ДОПУСКАТ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ?ТРЯБВА ЛИ СЕГА ДА СЕ СЕЩАМЕ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ТАЗИ ВАКСИНА?МОЯТ ВЪПРОС Е СЕГА ИМА ЛИ ТАКОВА ЗВЕНО ЗА ПОСТАВЯНЕ НА БЦЖ ВАКСИНА НА РАКОВО БОЛНИ.

Благодаря проф. Минчев. Мисля , че не трябва да мълчим , а да възстановим БЦЖ ваксината според имунизациония календар за 4 пъти имунизация. 


Благодаря, проф. Минчев!

Здравейте,уважаеми Професор Минчев!Адмирации за днешната презентация!Радвам се,че ние,старите педиатри, сме си свършили добре работата с нашите малки пациенти  и сме дали на нашия народ добър колективен имунитет!Затова държим и ще държим за прилагането на имунизациите в България и дано,нашите противници,които ги отричат най-после се убедят в ползата от тях.С най-добри пожелания за добро здраве :Доктор Людмила Костова-педиатър-Враца-04.04,2020г.

Благодаря ВИ проф.Минчев за прекрасното представяне по темата.