Публикация

Лаборатория „ЛИНА” извършва най-надеждния тест за коронавирус - Real-time PCR

Лаборатория  „ЛИНА” извършва най-надеждния  тест за коронавирус - Real-time PCR

 

Във връзка с очаквания пик на заболяването, Медицинска лаборатория „ЛИНА” прави достъпен за пациентите си от Бургас и Варна  златния стандарт за откриване на коронавирус - генетичното изследване чрез real-time PCR. Благодарение на него директно се доказва наличието на РНК (рибонуклеинова киселина) на вируса в материали от дихателната система. Проби за изследването, което се счита за най-достоверно,  се вземат  в манипулационните на „ЛИНА” в: гр. Бургас, бул. „Демокрация" №67 от 07:00 ч. до 15:00 ч. в дните от  понеделник до петък;  гр. Варна, ул.„Мадара” №22 от 07:00 ч.  до 12:00 ч. в дните от понеделник до петък. В същите  манипулационни, които са отделени само за това,  се вземат и проби за бързия тест за  IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. (Бързият тест се извършва и в град  Ямбол - повече вижте тук)

"ЛИНА" е една от малкото одобрени от Министерството на здравеопазването и кризисния щаб да извършва анализи на real-time PCR за новия коронавирус.

 

Защо Real-time PCR в „ЛИНА”?

 

Real-time PCR e изключително чувствителен метод, изискващ високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти.

Генетичната лаборатория на „ЛИНА” разполага с най-съвременната апаратура за real-time PCR и системи за екстракция на генетичен материал. В нея работят  два екипа с огромен опит:  д-р Татяна Николова - вирусолог, доц. Сашка Михайлова - микробиолог и биолозите Красимира Чернаева и Виктория Пенева.

 

Важна информация за пациента:

  • Проби се вземат на адрес: гр. Бургас, бул. „Демокрация” №67 от 07:00 ч. до 15:00 ч. в дните от  понеделник до петък;  гр. Варна,  ул.„Мадара”№22 от 07:00 ч.  до 12:00 ч. от понеделник до петък.
  • Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.
    Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно. Личните данни се съхраняват според регламента на ЕС и се използват  за връзка с пациента при нужда.
  • Цената на изследването чрез real-time PCR е 120 лв. Цената на бързия тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2 е 28 лв. Такса манипулация - 2 лв.
    За real-time PCR  се взема проба от носа (назофарингеална) и от гърлото (орофарингеална). За бързия тест за антитела се взема кръвна проба.
  • Резултатите от изследването за real-time PCR са готови за 24 часа, а резултатите от бързия тест за антитела в рамките на работния ден.

 

Тестът се препоръчва при следните групи пациенти:

 

Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане); с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.
Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.
Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага и два пакета с изследвания, ключващи основни показатели, които трябва да се проследяват при доказана COVID-19 инфекция, при съмнителна такава или при възстановяващи се след прекарано заболяване. Първият пакет е „Коронавирус - лабораторна констелация" и включва показатели, които бяха препоръчани и от началника на оперативния щаб за борба с корона вирусната инфекция – ген.- майор Венцислав Мутафчийски – пълна кръвна картина (ПКК) с 20 показателя и диференциално броене, CRP,  феритин и Д-димер. Цената на пакета е намалена от 53 лв. на 33лв. Вторият пакет - „Коронавирус - разширен анализ", разширява диагностичната рамка като към горните изследвания се добавя и серологичното изследване за SARS- COV-2 IgM и SARS-COV-2 Ig G – бърз тест на обща намалена цена от 81 лв. на 58 лв.

Коментари