Публикация

Кабинетът иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Кабинетът иска удължаване на извънредното положение до 13 май

Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение до 13 май.


„България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като

измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани

Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя“, изтъкват от Министерския съвет.


Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ.

Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент

На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – хората над 60 г. и пациентите с хронични заболявания.

 

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че

през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет

По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната.


Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет, посочва още правителствената пресслужба.


Извънредното положение в страната беше въведено първоначално от 13 март до 13 април.

 

До момента в страната са потвърдени 422 случая на COVID-19.

Девета жертва на коронавируса в България

Тази сутрин в интензивното отделение на болницата в Кюстендил е починал 57-годишен мъж, при който по-рано е доказан коронавирус, съобщи здравното министерство. По информация на лечебното заведение мъжът и съпругата му наскоро са се завърнали от Германия. Той е страдал от лекостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония. В кюстендилската болница с двустранна пневмония и доказан COVID-19 е настанена и съпругата, която в момента е в стабилно състояние.

Коментари