Публикация

СЛК подпомага с 800 лв. всеки лекар в София, заболял от коронавирус

СЛК подпомага с 800 лв. всеки лекар в София, заболял от коронавирус

ДЗИ ще застрахова безплатно медицинските служители и друг персонал, работещи в медицински заведения, където се извършва лечение на коронавирус в София.
Това информира Столичната лекарска колегия.


Вместо да направи парично дарение, най-дългогодишната застрахователна компания в България е избрала да подкрепи всички онези медицински лица, които с риск за собствения си живот застават на първа линия в нелеката борба с вируса.

Инициативата

на компанията е организирана в партньорство със Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз.


Всички лекари, медицински сестри, лаборанти, регистратори, санитари, шофьори, работещи в Спешна помощ и интензивните отделения на държавните и градските болници, които са пряко ангажирани в лечението на коронавирус, както и пулмолозите, рентгенолозите и рентгеновите лаборанти в лечебни заведения, лекуващи коронавирус в София към днешна дата, на възраст под 65 години попадат в обхвата на груповата рискова застраховка „Живот“ с покритие COVID-19.

Застраховката е валидна от днес за срок от 6 месеца

и предвижда изплащане на застрахователната сума от 1000 лв. при временна неработоспособност за периода на домашно лечение при установяване на инфекция с COVID-19 и 1500 лв. при временна неработоспособност за времето на болничен престой при установяване на същото заболяване.


Към момента медицинските лица, ангажирани пряко в борбата с епидемията, работят във Военномедицинска академия, „Пирогов“, Университетска болница „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Белодробна болница „Св. София“ и Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров“, Втора градска болница и Пета градска болница, и наброяват над 1200 души.


Застраховката от ДЗИ ще бъде допълнителна финансова подкрепа за заболелите медицински служители към

обезщетението от 800 лв., с което Столичната лекарска колегия на БЛС ще подкрепи всеки един от членовете си

СЛК отпуска средствата от Фонда за взаимопомощ, който беше създаден на 12 март т.г. за подпомагане на колеги, работещи в условия на COVID-19.

 

Докато много хора се напасват към работата от дома, десетки хиляди професионалисти от здравната сфера нямат тази възможност – те остават на първа линия в борбата срещу вируса, дори с риск за собствения си живот. Възхищаваме се от силата на духа им! Те са днешните герои и аз съм щастлив, че ДЗИ като компания има възможност да ги подкрепи в този момент, коментира Коста Чолаков, главен изпълнителен директор на ДЗИ.

„Когато нашите лекари и здравни служители застават самоотвержено на първа линия,

те трябва да бъдат спокойни, че има кой да застане зад тях и да ги подкрепи

Призоваваме останалите застрахователи в България да направят такъв жест и към лекарите в страната“, заяви д-р Асен Меджидиев, председател на Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Коментари