Публикация

Стресът засяга и подрастващите

Независимо дали децата са във ваканция или на училище, съвременният динамичен живот незабелязано ги води към стрес.


Масово се коментира как да се извърши преходът между ваканцията и учебната година. Всъщност, като се изключат най-малките ученици, започването на училище би трябвало да е един рутинен процес. За мен като дългогодишен педиатър беше пълна изненада инициативата за съкращаване на ваканцията, защото младежите не знаели как да я използват. Явно семейството и училището са в голям дълг към децата, защото организацията на ваканционните занимания е тяхна отговорност. В напредналите държави извънкласните занимания са неразделна част от училищния живот – спорт, хобита, туризъм, които осмислят лятото. А ние, вместо да вървим по този път, ще съкращаваме ваканциите?!

Независимо дали децата са във ваканция или на училище, съвременният динамичен живот незабелязано ги води към стрес. Новите технологии за комуникация ги държат непрекъснато нащрек, те биват заливани от постоянна информация, без да имат време да я осмислят. Същевременно се ограничава нормалното човешко общуване очи в очи, а това е емоционално обедняване. Сложните отношения в семейството и в училище също са сериозен стресов фактор. Много подрастващи са подложени на различни видове и степени агресия и дълго време премълчават това. А умението да се контактува с децата, дори и собствените, се изгражда с времето и не е лесен процес.

Ако в началото младежът не иска да споделя какво го мъчи, може деликатно да се говори с негови учители, приятели и съученици. Много е важно винаги да се пази достойнството на младия човек. Личният лекар на детето, ако го познава от години и е спечелил доверието му, може успешно да участва в разрешаването на различни психологически проблеми. В продължителната си практика имам многобройни случаи, когато малките пациенти са ми споделяли свои тайни и са се съветвали как да постъпят.

Много е важно родителят да умее да наблюдава своето дете и да преценява кондицията му. Малките също имат периоди на умора, въпреки че я преодоляват по-бързо от възрастните. В училищния период умората се проявява най-отчетливо. Нарушеният дневен режим, неправилното хранене, недоспиването и неадекватното за възрастта натоварване са основните причини за това. Учениците са в силно конкурентна среда – борба за лидерство в своята група, за повече и по-лъскави вещи, за по-висок успех и т.н.

Понякога продължителната умората е признак на някакъв здравословен проблем. Затова е добре да се потърси консултация с педиатър. Той ще прецени дали зад това състояние не се крие например желязонедоимъчна анемия, която не е рядко състояние. Има и по-сериозни заболявания, които протичат с тежка умора при децата, но не бива да се всява паника у родителите. Специално искам да обърна внимание на влиянието на наркотиците върху поведението и състоянието на детето. При децата над 12-13 години винаги трябва да се изключи залитане в тази посока. Сега има специални тестове, приложими в домашни условия, чрез които може  да се установи дали детето употребява нежелани субстанции.

Много хора поставят въпроса имат ли нужда децата от витамини или други добавки. Вярно е, че през есента зачестяват простудните заболявания, но едно дете с адекватно хранене и без хронични заболявания едва ли се нуждае от таблетки. Но при младежи с някакъв хроничен проблем като астма или диабет може да се направи профилактичен курс с различни препарати по преценка на лекаря. А по време на грипни епидемии може да се дават имуномодулатори. По отношение на противогрипната ваксина смятам, че тя трябва да се прилага при децата с хронични заболявания, както и при възрастните в семейството над 65-годишна възраст.

В началото на учебната година е важно да са направи профилактичен очен преглед и проверка за гръбначни изкривявания. Една кръвна картина също е от полза. При децата с наднормено тегло е добре да се видят кръвната захар, холестеролът и кръвното налягане. При момичетата в пубертетната възраст трябва да се направи посещение при гинеколога дори и без да има конкретна нужда от преглед, а за разговор какво една млада жена трябва да прави, за да поддържа здравето си.

Коментари