Публикация

Превеждат бонусите на 1700 медици на първа линия

Превеждат бонусите на 1700 медици на първа линия

1700 медици от 34 лечебни заведения, работещи на първа линия срещу COVID-19, ще получат обещаните от правителството 1000 лева над заплатите си.

Днес сумите ще бъдат преведени

Да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева. Което на практика означава, че те ще получат по 1537 лева, тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски – здравни, социални, както от името на работника, така и на работодателя. След като се платят тези задължения, за работника ще останат 1000 лева допълнително възнаграждение, поясни на брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев.

Той изтъкна, че

общо 6 милиона лева ще бъдат раздадени на медицински и немедицински кадри

„Първите 2,6 милиона лева са за лекарите и сестрите на първа линия в битката с коронавируса. Тези пари са допълнителен бонус към заплатите на 1700 души медицински персонал от 34 болници в страната“, посочи министър Ананиев, цитиран от Дарик.


Ако в болница има до 5 заразени, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако са хоспитализирани са от 5 до 10 болни, бонус ще вземат 70 души, а при над 10 заболели допълнително материално стимулиране ще има за 100 души, стана ясно от думите на министъра.


„Това е взето от най-добрите практики като съотношение”, коментира министърът.

Остатъкът до 6 млн. лв. ще бъдат раздадени на екипите на Спешна помощ, на служителите в РЗИ

и лаборантите от Националния център по заразни и паразитни болести.


Кирил Ананиев прогнозира, че

през април ресурсът от 6 милиона лева може да нарасне

заради новите области, в които има потвърдени случаи на коронавирус.

 

Министърът на здравеопазването допълни, че ще предложи на правителството държавата да сключи договор с Китай за внос на два медикамента, за които е доказано, че в комбинация повлияват благоприятно на заразените.


По дарителската сметка на здравното министерство до 16:00 часа вчера е имало постъпили 3 252 000 лева, а по DMS сметката – 186 360 лева, съобщи още министър Ананиев.

снимка: пресцентър, Министерски съвет

Коментари