Публикация

Картината във ВМА: Как се лекуват заразените с COVID-19?

Картината във ВМА: Как се лекуват заразените с COVID-19?

Началникът на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА полк. доц. Георги Попов сподели кратък анализ на наблюдаваните от него и колегите му 129 болни с коронавирус, от които хоспитализирани са 26, изписани са 14 и наблюдавани по домовете 89 болни, с лека клинична форма.

От ВМА са изписани 14 души, 10 от които са абсолютно оздравели

с две отрицателни проби за 24 часа, т.е. са клинично здрави. Четирима обаче дълго време се задържат с вирус в носоглътката, което ги прави носители и опасни за околните. От наблюдаваните по домовете отчитаме семейност на заболяването – засегнати са три-четиричленни семейства, фамилии от 5-8 души. Прави впечатление, че вирусът засяга хора с добър социален статус, поясни доц. Попов.


Наблюдаваните по домовете пациенти се контролират чрез обаждания по телефона. Освен началникът на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА, с тях разговаря и психолог. За тях се грижат и мобилни екипи, съставени от доброволци – квалифицирана медици, които ги преглеждат на място. От наблюдаваните по домовете 4 души са хоспитализирани впоследствие.

По отношение на хоспитализираните болни – имаме 3 случая, които са с тежка клинична форма, но успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация. Нашата тайна е агресивна лекарствена терапия и ефективното наблюдение – ежеминутен лекарски пост – по цяла нощ наблюдаваме болните индивидуално и оценяваме състоянието им по минути, поясни доц. Попов.

Демографската картина на болните с COVID-19 пациенти на ВМА

– възрастта е от 32 до 86 години, преобладават жените. Средно инкубационният период е 4 дни, но диапазонът е от 2 до 9 дни.


Клиничното представяне на пациентите е разнообразно.


Основните клинични прояви

включват повишение на температурата. Нямаме бурно повишение на температурата, както е при грипа 39-40 градуса за часове. Тук температурата се повишава бавно – около 37,8 градуса, след това стига до 38,5-38,6 градуса. Друг симптом е суха кашлица, която болните описват като дразнеща и непоносима. Тя също продължава дълго време (10 – 14 дни). Характерни са също така болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и секреция, които обаче се лекуват лесно.

45% от болните са със задух – все едно някой ти е стъпил на гърдите

Прави ни впечатление главоболието – 25% от болните във ВМА казват за такъв симптом. При болни над 50-годишна възраст се наблюдава повишение на кръвното налягане до 180/100, което го овладяваме бързо.


При 5% от болните се наблюдават болки в кръста и гърба, а 3% имат загуба на мирис и вкус. Диария и коремен дискомфорт също се наблюдава при 3%, а един пациент беше с обривен синдром, поясни още специалистът.

Към петия ден от началото на заболяването се развиват усложнения от долните дихателни пътища – пневмония. Наблюдаваме много тежки рентгенови прояви, заради което прилагаме и масивни антибиотични терапии, поясни доц. Георги Попов.

 

 

Коментари

Изключително ценни съвети за практиката,адмирации към доц.Попов, има надежда.

"Нашата тайна е агресивна лекарствена терапия и ефективното наблюдение – ежеминутен лекарски пост – по цяла нощ наблюдаваме болните индивидуално и оценяваме състоянието им по минути, поясни доц. Попов."

 Ето това  е нещото ,което   води   до  добър резултат от лечението . Затова  го цитирам точно. Това  лекарско  поведение е най- правилното  и най- обогатяващо- Вие сам  уточнявате  симптомите ,които сте наблюдавали  при  Вашите пациенти,освен това  пациента  е напълно под  контрола на  лекаря ,който  може да реагира адекватно ,при промяна в клиничната картина/влошаване/. Поздравявам Ви  ,за всичко ,което правите!!!! Целият ми лекарски стаж е преминал  през стационара. Всеки  тежко болен  ме е научил на много  неща.Това правят  с Вас и  болните с COVID-19.

Доклада на доц. Попов е изключително интересен за нас ОПЛ , които трябва да се ориентираме в симптоматиката на карантинираните , контактните и всички останали пациенти с оплаквания и да заподозрем своевременно тези съмнителни за Ковид 19! Четем чуждите публикации, но е интересно дали и при нас е със същата симптоматика, има ли някакви специфични за страната особености. Подобни съобщения са много полезни за всички колеги от практиката. Благодаря!