Публикация

Пациенти с неврологични проблеми избягват преглед при лекар, заради карантината

Пациенти с неврологични проблеми избягват преглед при лекар, заради карантината

Значително е намалял броят на хоспитализираните пациенти с мозъчен инсулт в Стара Загора, показва сравнителната статистика на пациентопотока. От началото на карантината в Неврологично отделение на Болница „Тракия" постъпват само тежки случаи и състояния, в които е твърде късно лекарите да постигнат добри резултати, коментира началникът на отделението, неврологът д-р Стоян Лекушев.

 

Той предполага, че някои пациенти с по-леки симптоми провеждат самолечение при домашни условия, опитвайки се да отложат посещение в болница. Подобно поведение е изключително опасно, подчерта д-р Лекушев. Болниците, диагностично-консултативните центрове и специалистите в извънболничната помощ в цяла Стара Загора продължават да работят нормално, макар и в режим на карантина.


Спешните неврологични състояния може да доведат до тежки последствия, ако пациентите отлагат диагностицирането им. Такова коварно състояние може да бъде дори обикновеното на пръв поглед главоболие. То може да бъде симптом за различни заболявания и да изисква допълнителни изследвания за нарушения в кръвоснабдяването на мозъка. Понякога при мигренозно главоболие и определени показания на пациента се налага изследване със скенер, за да се изключат заболявания, които имитират мигрена. Обострянето на дисковата херния също е спешно състояние, което не търпи отлагане.


Ако имате необходимост от лекарска помощ, не отлагайте да направите преглед, като се консултирате с личния си лекар или да запишете час за преглед в МЦ „Трета поликлиника" на 042/988998 и с направления по Здравна каса.

Коментари