Публикация

Как трябва да се подготвим преди предстояща операция по смяна на тазобедрена става

Как трябва да се подготвим преди предстояща операция по смяна на тазобедрена става

Малко планиране и подготовка може да помогат на възстановяването на тазобедрената става, и след хирургично възстановяване да протече по-гладко. Тези предложения могат да помогнат.


 1. Свалете излишното тегло
    Ако имате наднормено тегло, Вашият лекар може да Ви препоръча да свалите няколко килограма преди операция за подмяна на тазобедрената става. Посъветвайте се с вашия лекар за конкретни цели за отслабване и най-добрите начини за постигане на тези цели. Отслабването може да помогне за намаляване на шансовете за следхирургични усложнения, като инфекция.


2. Откажете пушенето
Употребата на никотин влияе на кръвния поток и може да забави възстановяването ви и да доведе до усложнения. Вашият хирург може да бъде в състояние да ви даде съвети за спиране на тютюнопушенето или да ви насочи към медицински специалист, който може да ви помогне да се откажете.


3. Разтегнете и укрепете мускулите
Може да ви бъдат дадени някои упражнения за разтягане и укрепване на мускулите около бедрата, което може да помогне за възстановяването ви след операцията.


4. Намерете си шофьор
Няма да можете да шофирате няколко седмици след операцията - точното време зависи от това колко дълго приемате наркотични лекарства за болка и кога пълната ви сила и рефлекси се завръщат. Уговорете се с приятел или член на семейството, който да ви кара междувременно.

 

 5. Избягвайте разредителите на кръв
    Ако приемате лекарства, които карат кръвта ви да е по-рядка - като аспирин или други подобни - може да бъдете помолени да спрете приема им няколко седмици преди това.


  6. Започнете наскоро предписаните лекарства / добавки
    Може да бъдете насочени да започнете да приемате нови лекарства или добавки, като добавки с желязо, които могат да помогнат за предотвратяване на постхирургична анемия (нисък брой на червените кръвни клетки).


  7. Регулирайте височината на леглото си
    Както местоположението на леглото ви има значение, така и височината на вашия матрак може да се промени. Може да искате временно да повдигнете или намалите височината на матрака си, за да улесните лягането и ставането от леглото след операцията.


  8. Бъдете готови да използвате студени терапии
    Вземете пакет с лед, така че да сте готови да използвате студена терапия, за да облекчите болката след операцията. Студените опаковки винаги трябва да бъдат увити в кърпа. Не забравяйте, че ще трябва да ограничите вашата студена терапия до 15 или 20 минути, за да избегнете евентуално увреждане на кожата.


  9. План за ергономични места за сядане
    Уверете се, че имате стабилен стол с подлакътници и висока седалка, на която да се настаните след операцията. Не е нужно да излизате и да купувате скъп стол. Можете да използвате възглавници, за да повишите нивото на седалката, ако е необходимо.


10. Инсталирайте захващащи парапети
    Грайфери в банята до тоалетната и банята могат да предотвратят падания. Стенните парапети също могат да бъдат полезни на стълбищните стени (ако вече не ги имате). Помислете да вземете душ стол и повдигаща тоалетна седалка, за да направите дейностите в банята по-лесни и безопасни.


  11. Подгответе помощни средства за ходене
    По време на възстановяването ще са ви  необходими проходилка, патерици или бастун. Проверете и вижте дали вашият лекар или болница ще ви предостави такава. Ако не го направят, разберете какво трябва да търсите, когато купувате такъв. Не забравяйте да го занесете в болницата в деня на вашата операция. Медицинският персонал ще ви научи как да го използвате.


  12. Осигурете си обувалка с дълга дръжка
    В дните след операцията, обуването на обувки може да бъде предизвикателство. Обувалката с дълга дръжка може да ви помогне да обуете обувките, без да се огъвате и да напрягате бедрата си.


    13. Пренаредете често използваните предмети
    Преместете често използваните предмети в кухнята, банята и на други места, за да са на нивото на талията ви. Опитайте се да избягвате да съхранявате основни неща в шкафове и чекмеджета, които изискват дълбоко навеждане или клякане.


   14. Поставете нощно шкафче и странична маса
    Между това да правите препоръчителна лечебна гимнастика и да ходите, вероятно ще прекарате много време в седнало или легнало положение в спалнята или хола си. Уверете се, че имате нощно шкафче, странична маса или количка във всяка стая, за да държите най-необходимите си вещи, като дистанционно за телевизор, мобилен телефон, лекарства за болка, водна чаша и кърпи.


   15. Премахнете опасностите от подхлъзване или спъване
Елиминирайте възможните опасности, като килими, електрически шнурове, легла и играчки за домашни любимци, ако е необходимо.

 
   16. Запасете се с консервирани и замразени храни, предварително приготвени ястия и тоалетни принадлежности преди операцията. Ако е възможно, уговорете някой, който може да ви донесе храна или нетрайни вещи като мляко и пресни плодове и зеленчуци през ранните етапи на възстановяването ви.

Тези съвети са само предложения. Вашият хирург и техният персонал ще Ви посъветват как да се подготвите за операция. Говорете с тях, ако имате въпроси.

Също така е нормално да се чувствате леко изнервени, когато наближава датата на операция за подмяна на тазобедрената става. Не забравяйте, че по-голямата част от операциите протичат гладко.

Коментари