Публикация

Хората още не са убедени в ползата от противогрипните ваксини

Едва 13 на сто от участниците в анкета на health.bg имат намерение да се ваксинират срещу грип преди предстоящия зимен сезон. Цифрата е много ниска, в сравнение с препоръките на европейските епидемиолози, които съветват всички хора, попадащи в рискови групи, да се защитят чрез противогрипна ваксина.


В тези групи попадат дори и здравите хора, ако са навършили 65 години, хронично болните, независимо от възрастта, работещите при контакт с много хора. За България това означава да се ваксинира поне 35-40 процента от населението.

От анкетата на здравния сайт става ясно, че най-много хора – 32 процента имат намерение да се предпазят от грипа чрез спорт и витамини. Двайсет от всеки 100 запитани разчитат за профилактика на специфичните противогрипни препарати, които са достъпни в България, а 13 % не смятат да предприемат каквото и да било, за да се предпазят от заразата.

16 процента от запитаните ще мислят как да се справят с грипа едва, ако се разболеят, а 6 на сто смятат да ограничат контактите си с много хора в случай на обявяване на епидемия.

Коментари