Публикация

Мобилно приложение за COVID-19 свързва пациента и здравните власти

Мобилно приложение за COVID-19 свързва пациента и здравните власти

Всеки гражданин ще може да изтегли безплатна мобилна апликация, чрез която да сподели, ако желае, здравния си статус и да сигнализира при поява на някои от симптомите на коронавирус.

Данните ще стигат до здравните власти, Националния оперативен щаб, личните лекари

В момента се извършва валидация на приложението Virusave, очаква се то да бъде достъпно най-късно в понеделник.


Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерския съвет, в който участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ и беше представена

национална информационна система за борба с COVID-19

„Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация“, отбеляза премиерът Борисов.


Той изтъкна, че най-голяма е ползата за хората, които влизат в България.
„На границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина“, изтъкна Бойко Борисов, цитиран от БНТ.


„Реализирана е мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това хората да могат проактивно да информират за текущото си здравословно състояние и същевременно държавата също да може да реагира, ако се налага.


В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеракции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки“, заяви Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“.

За тези 10 дни успяхме да разработим „сърцето на система“, където постъпват всички тези данни. Това е централният регистър, в който ще постъпва информация от РЗИ, Гранична полиция и много други източници. Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лабораторни резултати и да се следи състоянието на карантинираните, отбеляза Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни.

Всеки достъп до регистъра става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението Вирусейф.
При свалянето на телефоните има процес на изпращане на валидиращ код чрез SMS, който е безплатен.

В системата ще могат да се въвеждат лични данни

- ЕГН, както и хронични заболявания, ако има такива. Потребителите ще могат да посочат и дали имат температура, кашлица, трудност при дишането, гадене, виене на свят и други.

 

Ако хората споделят и местоположението си, властите ще могат да реагират в случай на нужда от хоспитализация – при влошаване на състоянието, човек ще бъде насочен към най-близката болница, в която има места.


„Останете си вкъщи и си цъкайте приложението“, призова министър-председателят.

За нас това е от изключителна полза за борбата с коронавируса. Осигуряването на връзката между отделните институции също е изключително важна цел, тъй като са обвързани лични лекари, лабораториите, болниците, пожарната. На база на информацията, която получаваме, можем да предприемем съответните мерки, за да намалим разпространението на коронавируса, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и да се открият данни за преболедувалите. Така да се вземат научно обосновани решения как могат да се разхлабват мерките у нас. Всички държави, които успешно се борят с COVID-19, ползват подобни софтуерни решения“, допълни проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативния щаб.

Коментари

Всички българи дължим огромна благодарност на специалистите които направиха щедър подарък на всички нас! Това което тия момчета са направили е колосален Труд който ни подаряват абсолютно безвъзмездно. Не е честно да ги атакуваме с въпроси Колко е сигурно колко е надеждно дали има гаранции за.... Да се поклоним до земята и да благодарим на тези всеотдайни хора!

Опитвам се да сваля приложението но не успявам .как се сваля

много,е,лесно,има,бутон,инсталирайте