Публикация

Държавата ще поеме осигуровките и на работодателите. Нови глоби за нарушителите

Държавата ще поеме осигуровките и на работодателите. Нови глоби за нарушителите

Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина "60 на 40". Смятам че можем да поемем този допълнителен разход,

заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянована заседанието на комисията в парламента, където беше обсъдено предложението  на ДПС. Реши се

Държавата да поеме и социалните осигуровки на служителите във фирмите, одобрени по схемата 60/40 

Като се ангажира да поеме  само вноските на работодателя, а личната ще остане за сметка на служителя.

Според Стоянова, тези мерки са по-разумни, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки. Това ще струва на държавата около 1 млрд. лв., които ще се вземат от фонд за безработица, за да се покрият осигуровките, които трябваше досега да бъдат плащани от работодателя.

 700 млн. лв. ще бъдат дадени на Българската банка за развитие за гарантиране на заемите,

 които изплаща. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

По-леки глоби за нарушителите на правилата за социална изолация

5000 лв. остава обаче глобата при нарушения на карантината.300 лв. е санкцията за леките нарушения, като разходка в парк, при рецидив става 1000 лв. 

Мерките предвиждат още премахване на за срока на извънредното положение и такси като тротоарната.

 
Партийни субсидии по време на извънредно положение не се дължат

Това беше решено на заседание на правната комисия "За" текста гласуваха 20 народни представители от комисията, без "против" и с 1 "въздържал се". Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Приетият текст гласи, че за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов изтъкна, че още в деня на приемането на законопроекта на първо четене, управляващите са анонсирали ,че ще направят такова предложение.

Смятаме, че по този начин всичките политически субекти трябва да проявяват своят солидарност към българските граждани и да подпомогнат с каквото могат именно българските граждани да получат тази подкрепа чрез приемане на едно такова предложение, посочи още Ципов.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков изрази подкрепа към предложението на ГЕРБ. "Ще гласуваме "за" него", обяви Зарков.
 
  
 

Коментари