Публикация

Къде са витамините?

Сравняването на специализираните таблици за съдържание на витамини в често слаганите на трапезата хранителни продукти като картофи, зеле, марули, цитрусови плодове показва постоянен спад на присъствието на така важните органични вещества.


Оказва се, че за този относително кратък период нещата са се променили рязко. В много зеленчуци съдържанието на витамини и микроелементи сега е с около 30% по-ниско отпреди.

Ако примерно през 1999-а човек е набавял необходимия витамин С от два средно големи портокала, сега за същата цел биха били нужни поне три плода. Иначе казано: употребата на витамини и минерали под формата на различни препарати започва да става наложителна, като всеки организъм и пол, всяка възраст имат свои специфични нужди.

Наличието на витамините в необходимото количество е от съществено значение за правилното развитие и функциониране на тялото, за формирането и състоянието на костите и тъканите, както и за обмяната на веществата.

За разлика от протеините, от мазнините и въглехидратите, витамините не предоставят калории, но те са нужни като „гаранция” за нормалните химични реакции (метаболизма) вътре в тялото. Самият организъм не може да ги произвежда, нужни са външни източници като храна или светлина (за вит. D).

Ако приемът на витамини е недостатъчен поради лошо хранене, диети или неадекватна чревна абсорбция на тези органични вещества, могат да възникнат болести, алармират специалистите. И припомнят още: има 13 витамина и тялото се нуждае от всеки един от тях без изключение, за да бъде пълноценно превърната приетата храна в градивен елемент на тялото и в енергия.

Коментари