Публикация

Министър Борисова отрече конфликт на интереси

Министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова отрече фирмата на съпруга й да прави клинични проучвания. Отхвърли и обвиненията на БСП, че с промени в наредбата за позитивния лекарствен списък е в конфликт на интереси.


„Направете разлика какво е клинично проучване и какво е изследване. Изследваш нещо, което знаеш. Какво е проучване - думата проучване означава, че проучваш нещо, което не знаеш. Например проучваш ефекта от едно лекарство - позитивен ли е, дава ли много странични ефекти, кое доминира - позитивното или негативното. Това е проучването.

Тук говорим за клиничен център за изследвания. Следователно, изследване на нещо, което е известно. Тази фирма никога не се е занимавала, не се занимава и в бъдеще няма да има право да се занимава с проучвания. Второ, в закона пише къде се правят клинични проучвания. Клинични проучвания се правят в лечебни заведения. Вие смятате ли, че моят апартамент е лечебно заведение и че би могъл да получи статут на такова? Не!”, подчерта министър Борисова.

Коментари