Публикация

Болниците, ограничили дейност заради кризата с COVID-19, ще получат 85% от очакваните пари

Болниците, ограничили дейност заради кризата с COVID-19, ще получат 85% от очакваните пари

Лечебните заведения, в които в момента има ограничена дейност заради кризата с COVID-19, ще получат 85% от очакваните постъпления.
Това обяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Става дума за онези болници, през които не може да премине обичайният брой пациенти

тъй като се спазват противоепидемичните мерки

В момента темата се обсъжда на Надзорен съвет на здравната каса

- уточни министър Горанов, който участва в парламентарните дебати по актуализацията на бюджета.


Депутатите заседават извънредно по второто четене на промените във финансовата рамка.


Заради обстоятелството, че не се извършва реална медицинска дейност в определени лечебни заведения и извънболнични кабинети, ще бъде ограничено плащането по съответните клинични пътеки, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Не ми харесва този термин, но той се наложи в българската традиция на медицината - „заработката“ им ще бъде значително по-малка през този период. Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата.
Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на Здравноосигурителната каса, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори въобще - и от извънболничната помощ, и от денталната, посочи министърът.

Владислав Горанов обяви, че

мярката е съгласувана с Лекарския съюз

и след заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса ще има промяна в рамковия договор.


Така министър Горанов отговори на критиките на левицата, че има редица лечебни заведения, които са изправени пред фалит.


Пример за това бе даден от депутата Филип Попов, който разкритикува управляващите, че в актуализацията на бюджета не е предвидено нищо за лечебните заведения, които не са пряко ангажирани с борбата с COVID-19:


„В Белоградчишката болница - поради невъзможност за изпълнение на изискванията и нарежданията Министерството на здравеопазването, масово лекари са подали оставка. И Белоградчишката болница е пред закриване. Съдбата на Белоградчишката болница ще бъде последвана от множество такива малки болници“.

Коментари