Публикация

Как да запазите бронзовия тен за дълго

За съжаление нашият епидермис, несвикнал да получава ударна доза ултравиолетови лъчи, се старае максимално бързо да възстанови предишното си състояние и започва да се разделя с потъмнелите кожни клетки. Има обаче простички средства, благодарение на които може да съхраните шоколадовия оттенък на тялото.


Специалистите твърдят, че битката за хубав тен през лятото може да ни докара много сериозни здравословни проблеми. Добрата новина е, че използвайки слънцезащитни средства, пак можеш да добиеш красив загар, без да поемаш излишни рискове. Всяка година обаче се появява проблемът как да запазиш тена си по-дълго. Някои избягват дългото заседяване под душа, за да не унищожат шоколадовия оттенък. За съжаление нашият епидермис, несвикнал да получава ударна доза ултравиолетови лъчи, се старае максимално бързо да възстанови предишното си състояние и започва да се разделя с потъмнелите кожни клетки. В резултат тенът изчезва за две-три седмици. Ако искате максимално да се отдалечите от този момент, започнете да спазвате съветите на специалистите веднага след завръщането си от отпуска.

Мажете се с утайка от кафе
Природата така го е измислила, че на всеки 28 дена от кожата се отделят милиони клетки, намиращи се в най-горния слой. Но това невинаги става. Под влиянието на ултравиолетовите лъчи организмът пуска универсална система за защита – започва да изработва спасителния пигмент меланин, а самата кожа реагира с удебеляване на горния слой, създавайки си защитна броня. Докато си под слънцето, загрубелите клетки на епидермиса се държат здраво една за друга. Но прибереш ли се вкъщи – започват бързо да падат. Най-неприятното е, че това не става равномерно, затова често тенът става на петна.

За да се справите със ситуацията, направете си пилинг и отстранете излишните клетки. Кожата ви леко ще се изсветли, но и ще се освежи. Затова пък процедурите за овлажняване на епидермиса ще бъдат много по-ефективни. За пилинг използвайте продукти за лице. Малките полиращи частици няма да навредят на скъпоценния ви бронзов тен. Проверено средство е утайката от кафе. Тя меко шлифова епидермиса и осигурява леко кафяв оттенък.

Ползвайте специална козметика
Загорялата кожа е силно обезводнена, затова трябва да се използва овлажняваща козметика. Така ще постигнете две цели – ще възстановите загубата на влага в епидермиса и ще удължите живота на тена си. Добре е, ако в състава на лосиона или крема има глицерин, млечна киселина, урея, натриев глутамат, глюкозамин, натурални овлажняващи растителни масла, комплекс аминокиселини и хиалуронова киселина, която бие всички рекорди по насищане на кожата с влага.
Най-добре е да си купите специални средства, които запазват загара. В тях освен мощния овлажняващ комплекс има и цял коктейл от антиоксиданти – витамините А, Е и С.

Наблегнете на дините
В периода след плажа никак не е лошо да се подкрепите с витамини, които активират тена и му помагат да се закрепи по-дълго върху кожата. Тях можете да намерите и в аптеките, но стремейки се да запазите бронзовия си загар, опасността от хипервитаминоза става съвсем реална Затова пък можете да хапвате дини, моркови и червени чушки, които съдържат полезните вещества, без ограничения. Тези природни антиоксиданти се смятат за най-преданите приятели на шоколадовия тен. Вкарайте в менюто си още говежди или свински черен дроб, червено месо, мазна риба и фурми.

Враговете на шоколадовия загар
Не използвайте козметика, съдържаща хидрохинон, аскорбинова киселина. Маските за лице с равнец, лимон, краставица, магданоз също забравете за известно време. Откажете се от ваните. Под въздействие на парата и високата температура в клетките на кожата се усилва обмяната на веществата и тенът бързо изчезва. Извадете от менюто си царевицата. Не се увличайте по шоколада, кафето и алкохолните напитки. Сведете до минимум употребата на солени, пушени и мариновани блюда.

Коментари