Публикация

Есента е на прага. Време е за пилинг

Колкото и внимателни да сте били досега в грижите за кожата си, има следи, които са останали, било то видими или не, след горещите месеци. Затова решихме да попитаме доц. Мери Ганчева, дерматолог, как да се поправят най-лесно щетите.


През лятото кожата е с удебелен повърхностен слой вследствие на ултравиолетовите лъчи. Възможно е да са се получили неравности, да се е появила хиперпигментация, да са се запушили пори и да са се появили малки пъпчици. Може да се наблюдава и акцентиране на бръчиците пак вследствие на слънцето.  

Именно затова есента е най-подходящото време да се направи химичен пилинг. По този начин кожата ще стане бляскава, сияйна и по-млада. Тя ще се освободи от мъртвите клетки, ще се подобри кръвообращението и ще се стимулира процесът на обновяване на клетките, поясни доц. Ганчева.

Прилагането на химични вещества предизвиква ексфолиране, тоест излющване, което стимулира по-бързото обновяване на клетките и по този начин увредената кожа се замества. Така се постига регенериране на епидермиса, тъй като обикновено пилингите са повърхностни.

В древността те са се правели с ферментирало мляко (Гърция, Рим и Египет). В Средновековието са използвали вино или оцет, а през 80-те години на миналия век вече започват да се използват алфа-хидрокси киселините и основно гликоловата киселина, като до този момент са се появили много и най-различни видове пилинги.  

Най-популярни в наше време са плодовите киселини, които изглаждат и опъват кожата, и се добиват от цитрусови плодове, ябълки, грозде, папая, млечна и тръстикова захар.

С плодовите киселини кожата се лющи нежно и се освежава бързо, горният слой се обновява, става по-еластичен. Пилингът действа и по-дълбоко на колагена на съединителната тъкан. Това спомага за задържане на повече вода в клетките и така кожата се хидратира. Изглежда по-сочна, по-свежа, по-млада.

Ако кожата е мазна, с разширени пори и/или има акне, тогава са подходящи пилингити със салицилова киселина, но това трябва да се прецени от специалист-дерматолог, за да се знае дали трябва да се направи повърхностен, средно дълбок или дълбок пилинг.

Дълбокият пилинг се прави с трихлороцетна киселина. Той е доста по-драстичен и е напълно химически, затова трябва да се прилага внимателно и в късна есен, когато няма толкова силно слънце. Докато другите видове са по-нежни и човек може да бъде социално активен, обясни доц. Ганчева.     

Пигментацията също може да се третира със специфични химически пилинги, които могат да бъдат по-повърхностни (с бадемова киселина) или по-дълбоки, в зависимост от препоръката на дерматолога.

Той задължително трябва да нанесе след процедурата специфични неутрализиращи продукти и може да определи какво да бъде поведението на човек в периода на обновяване на кожата след пилинга. Обикновено се правят 3-4 процедури през десетина дни до две седмици и в този период кожата трябва да се подпомага с необходимите продукти в зависимост от целта на терапията.

---------------
*Прочети тук цялото интервю с доц. Мери Ганчева (дерматолог), която може да ви консултира на адрес: София, ул. "Позитано" №10, кабинет №205, тел: 0888690728.

Коментари