Публикация

БСП за злоупотребите и конфликта на интереси в МЗ

Депутатити от левицата поискаха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова да обяснят има ли злоупотреба и конфликт на интереси в Министерството на здравеопазването във връзка с доставка на медицинска апаратура.


Настояха и за обяснение и на председателя на здравната комисия Десислава Атанасова, предаде БТА.

Поводът е конфликтът между БСП и ГЕРБ заради изнесени в началото на седмицата от социалистите данни за сериозни злоупотреби в министерството. От левицата поискаха оставката на министър Борисова и цялото политическо ръководство на ведомството. Според твърденията на Мая Манолова и БСП се нагласяват параметри на тръжни процедури за медицинска апаратура, за които има отпуснати европейски пари. Един от посочените от Мая Манолова примери беше за закупуването на компютърен томограф за болницата в Русе миналата година, като председател тогава на тръжната комисия е сегашната председателка на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова.

В отговор пред национална електронна медия Десислава Атанасова се закани да даде Мая Манолова на комисията по корупция и парламентарна етика. Тя отрече да е била председател на тръжната комисия, а просто неин член.

От левицата обявиха, че тази комисия се превръща в репресивен политически орган срещу опозицията и в същото време пази управляващите. В нея има постъпили над 940 сигнала и досега не е направено нищо по тях, заяви Корнелия Нинова. По думите й, за една година комисията нито веднъж не се е занимавала с клеветите, изсипани върху опозицията. От БСП бяха категорични, че повече няма да търпят това положение. Корнелия Нинова припомни, че тази седмица в пленарната зала предстои да бъде разгледан законопроект, в който се предлага закриване на комисията за конфликт на интереси.

Ако аршинът е такъв, какво правим с министър-председателя и с Цветан Цветанов заради поредица от абсолютно недоказани обвинения за розови БМВ-та, самолети, корвети, попита депутатът Антон Кутев.

ГЕРБ прави опити да размие, да отнесе в полето на саморазправата не един, а поредица от драстични примери за конфликт на интереси, за злоупотреби или на поведение, което е в противоречие с европейските критерии, посочи Ангел Найденов, заместник-председател на ПГ на „Коалиция за България”. Големият въпрос, според него, е не дали Десислава Атанасова е била председател или член на тръжната комисия, а че председателят на здравната парламентарна комисия не намира нищо тревожно или смущаващо в това, че се изготвя спецификация за доставка на апаратура за повече от 100 млн. лв. от една фирма, която е и доставчик, и изготвя условията.

Според Ангел Найденов подобна практика застрашава реализацията на програма, финансирана от ЕС, и то в момент, когато здравната система е крещящо недофинансирана. Остава въпросът трябва ли да търсим извън тези факти обяснение за високи цени на лекарствата, попита още той. И добави, че е смущаващо как председателят на здравната комисия не вижда нищо притеснително в това, че заради забавянето на търговете пациентите, в случая онкоболните, ще останат без животоспасяващи лекарства.

Междувременно от фирмата GE Healthcare съобщиха, че са провели вътрешно проучване заради появилите се информации, че служител на световния производител на медицинска апаратура диктува на здравното министерство точно с каква техника за десетки милиони левове трябва да се оборудват българските болници.

„Резултатите от предприетото от компанията разследване сочат, че тези обвинения са напълно неоснователни.
GE Healthcare следва строга политика за съответствие с всички международни закони и с българското законодателство и вярва в пълната прозрачност и честност на всички процедури по търговете. Ето защо компанията категорично опровергава всякакви нападки в противното”, посочват от компанията, като допълват, че GE Healthcare доставя висококачествени продукти и услуги за здравната ни система повече от 20 години.

Коментари