Публикация

МЗ: Здравната реформа няма алтернатива

Политическите дебати за реформата трябва да останат в полето на експертността, смята ръководството на здравното министерство.


През последните дни в публичното пространство зачестиха случаите на некоректни и необосновани нападки по отношение на различни аспекти на провежданите реформи в здравеопазването. По същество става дума за опити за дискредитиране усилията на министерството и на отделни членове на ръководния екип и за създаване на напрежение в обществото относно перспективата на здравната реформа. 
Това се посочва в изявление на Министерството на здравеопазването.

„Ръководството на МЗ съзнава, че проблемите на българското здравеопазването са изключително сериозни и те трябва да намерят своите решения. Тези решения са трудни, специфични с оглед на българските условия и са твърде закъснели. Промените нямат алтернатива, защото никой не е доволен от сегашната ситуация в здравеопазването – пациенти, лекари, медицински персонал. Тъкмо затова и поради трудността на реформата, ръководството на ведомството е убедено, че неотложните  проблеми на здравеопазването трябва да се решават единствено на експертна основа и това е наша последователна позиция”, отбелязват от МЗ.

Ръководството на министерството е констатирало, че мнозина от  критиците на предлаганите промени в здравеопазването са водени от различни мотиви, породени както от напълно разбираемата чисто човешка неувереност от промяна на статуквото, така и от страха за накърняване на определени интереси.

В изявлението се казва още:

„Никой от нашите опоненти обаче досега не е предложил ясна визия и алтернатива за възможни промени в здравната ни система. Затова смятаме, че неоснователните критики целят единствено подмяната на същностните въпроси на реформата в българското здравеопазване.

Ръководният екип на министерството няма друга задача и друга цел освен една -  да приведе българското здравеопазване в съответствие с изискванията на времето и да постигне основните стандарти в европейските страни. Извършването на този, исторически по своето значение, прелом има ключово значение, защото укрепва един важен сектор на българската държавност.

Ръководството на МЗ е със съзнанието за своята висока отговорност и е убедено, че българското здравеопазване има нужда от задълбочени дебати на експертна основа и от решителни действия за промяна, а не от политически мотивирани акции”.

Коментари