Публикация

Кирил Ананиев към лекарите: Имате безрезервната признателност на всички нас!

Кирил Ананиев към лекарите: Имате безрезервната признателност на всички нас!

Обръщение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев към работещите в системата на българското здравеопазване по повод Световния ден на здравето, 7 април

 


Уважаеми български лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването,


Днес отбелязваме Световния ден на здравето – 7 април. Поводът да се обърна към всички Вас, работещите в българската здравна система, е Вашият професионален празник. Сега, повече от всякога, обществото ни се уповава на Вас, на Вашите знания и опит.

България и светът са изправени пред предизвикателството да се справят с пандемията от COVID-19

Това е изпитание за всяка здравна система, за всяка сфера от живота ни - такъв, какъвто го познаваме, но най-вече за физическото, психическото и духовно здраве на всеки човек.

Условията да преодолеем изпитанието са две

– да бъдем персонално отговорни, пазейки собственото си здраве, да предпазим и околните. Другото условие – държава, медицински специалисти и гражданско общество да работят заедно, като добре смазана машина, в името на общия ни интерес – да спечелим битката и да излезем от нея по-силни и единни.

В този момент особено важни са професионализмът и експертизата на всички Вас

- българските лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари и фармацевти. Въпреки неизбежното физическо изтощение и екстремните условия, при които работите, Вие неизменно сте до Вашите пациенти. Едновременно с това давате на гражданите спокойствието, че при необходимост ще получат качествени и навременни медицински грижи. Трудът, който полагате, е основание отношението на не малка част от обществото към Вас да бъде преосмислено. Днес Вие пишете едни от най-тежките, но и най-поучителните страници в историята на българското здравеопазване.

 

Заради натоварването, на което сте подложени, особено онези от Вас, които сега са на първа линия,

имате подкрепата на обществото ни

Това е и смисълът на днешния празник – да Ви засвидетелстваме уважението, което заслужавате.

 

Честването на празника ще бъде по-различно – ще премине в напрегната работна среда. Въпреки че Вашите лица са скрити зад предпазни маски и защитни очила, знайте, че имате безрезервната признателност на всички нас!


Благодаря Ви, че сме заедно!
Бъдете здрави и горди със своето призвание!
Честит празник!

 

Коментари