Публикация

Управителят на „ЛИНА”: Все по-често идват пациенти във влошено състояние, защото са чакали дълго, затова правим основните анализи по-достъпни

Управителят на „ЛИНА”: Все по-често идват пациенти във влошено състояние, защото са чакали  дълго, затова правим основните анализи по-достъпни

Д-р Васил Костадинов  е  управител на една от най-големите Медико-диагностични  лаборатории  в страната  - „ЛИНА”. В периода на извънредното положение, когато достъпът до лекарска помощ е затруднен, „ЛИНА” ще извършва рутинните анализи на половин цена

 

-          Д-р Костадинов,  от какво беше продиктувано решението Ви по време на извънредното положение лаборатория „ЛИНА” да извършва рутинните изследвания на половин цена?

-          Вече почти месец са спрели  профилактичните прегледи  и изследвания на пациенти. Спрели са и тези,  свързани с контрола и наблюдението на диспансеризирани пациенти със социално значими заболявания. Контактите с тях, свързани със съвети на личен лекар и специалист, са по телефона.  Стигна се до там, че се обслужват само спешни случаи в болниците! Това ни връща в зората на медицината, когато днешните достижения са  звучали като фантастика.

В този момент, когато медицинската грижа по отношение на здравето на пациентите е полуспряла и се отчита основно колко е броят на заболелите от коронавирус,ние от лаборатория „ЛИНА” , смятаме,  че профилактиката, контролът  на диспансерните пациенти, както и всички други заболявания освен корона вирус,  също трябва да продължат да се диагностицират и да не се отлагат за неопределен период.

Това, че системата на НЗОК в момента функционира само за спешни пациенти в болниците,  до голяма степен води до невъзможност да се контролира здравето на пациентите, които са болни вкъщи.

-          Какви са преките Ви наблюдения върху  пациентите, които идват за изследвания в последните седмици? И какво трябва да направи човек, който в момента въпреки неразположението си няма възможност да вземе направление за изследвания от личния си лекар?

-           От началото на извънредното положение до момента  -  виждаме, че за анализ при нас идват хора ,които дълго време са чакали и в последния момент, когато е доста късно,  установяваме, че състоянието им е спешно.

Не е правилно пациентите да бъдат оставени в този труден период без възможността да бъдат диагностицирани, профилактирани, проследявани за основни лабораторни показатели. Това е равносилно на абдикиране от професията и нарушаване на казаната клетва. Разбирайки трудностите на личните лекари и специалистите от доболничната помощ, както и притесненията на хората със заболявания, които не могат да спрат  да бъдат проследявани, ние предлагаме възможността да компенсираме липсата на направления,спирането на профилактиката и наблюдението с намаление на 50% на цената на основните показатели,които се покриват от НЗОК и се използват за контрола на тези пациенти. (СПИСЪК НА ИЗСЛЕДВАНИЯТА)

Така лекарите и пациентите ще бъдат улеснени и ще успеят да продължат основната си дейност,а именно да знаят какво е здравословното им състояние. Не е правилно да се крием в къщи и да се молим да не се заразим с вирус, а едновременно с това да развиваме други тежки заболявания и усложнения,много по-опасни за нашето здраве.

-          Какъв е вашият съвет към лекарите и пациентите, които в момента основно мислят за разпространението на коронавируса, оставяйки всичко останало на заден план?

-          Ние смятаме, че медицинските лаборатории не са лаборатории за изследване само на коронавирус, а са тези, които дават истинската информация за здравето ни като цяло. Надяваме се лекари и пациенти да не спират да се грижат отговорно за собственото си здраве и за здравето на пациентите си. Ние винаги ще се отнасяме отговорно към обществения си ангажимент и ще предлагаме решения на проблемите!

 

 

Коментари