Публикация

Как се разпределят защитните средства за медиците у нас?

Как се разпределят защитните средства за медиците у нас?

Вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов представиха актуални данни за предпазните средства, осигурени на медици и граждани у нас.

Целта на днешния брифинг е да дадем яснота за снабдяване на болниците със защитни облекла, медикаменти и други продукти, каза в началото на брифинга вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНТ.

Началникът на логистичния център към Националния оперативен щаб комисар Николай Николов представи подробна информация в цифри за

разпределението на предпазни маски, защитни облекла и дезинфектанти за нуждите на болници, доброволци и граждани

До момента са разпределени следните предпазни средства: 53 975 защитни маски за лекари на първа линия, 946 950 за граждани. Защитни облекла за специализиран медицински персонал; облекла за обща употреба - 1050 броя за еднократна и 40180 за многократна. Разпределени са и количества спирт и дезинфектантен гел в различни разфасовки.


Днес на заседание на логистичния център предстои да бъдат разпределени 1 млн. броя ръкавици, 6500 броя предпазни облекла, както и маски. Част от тях ще бъдат отделени за резерва на държавата.

 

Повече от 60 фирми предложиха своите оферти и услуги за организирано производство, обясни комисар Николов.


Началникът на оперативния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че още в първата нощ от формирането на щаба е обявено освобождаването на 8 000 костюма от държавния резерв за приемането на евентуалните първи пациенти, заразени с коронавирус.


Ген. Мутафчийски припомни, че след това

 

премиерът Бойко Борисов е пътувал до Турция, където е договорено голямо количество от предпазни материали

 

които вече са в България и се намират в складовете на Червения кръст. Самите болници тогава още са направили разчети какви са възможностите за поемане на болни и най-вече с акцент върху интензивните отделения за поемането на най-тежко болните.


Ген. Мутафчийски уточни, че първият етап е до получаването на първата положителна проба и при нарастване на броя на заразените до 100 души. След това по препоръка на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването издава заповед за претрансформиране на всички болници в България, независимо от тяхната собственост, освен високоспециализираните, свързани с онкологични заболявания. Това е вторият етап.


„Едновременно са зареждали всички болници, спешните медицински служби и Гранична полиция, чиновниците в учрежденията, а акцентът е върху лекарите. Първоначално заработи Националната лаборатория, а след това и лабораториите във Варна и Стара Загора. От скоро заработиха и лабораториите в Плевен и в „Пирогов“ и в столичното РЗИ, лаборатория в Бургас, в болница „Софиямед“. Предстои разкриването на лабораторията в Пловдив, която разширява възможностите за по-обширно тестуване на населението с надеждни методи“, уточни генерал Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб.

Министерство на здравеопазването заедно с НЗОК взеха решение на всички болници и учреждения в доболничната помощ да им бъде заплатено на базата на миналомесечни изкарани доходи в размер на 85%, заяви още генерал Мутафчийски.

Наличните ресурси и логистиката в разпределението на защитни средства коментира и вицепремиерът Томислав Дончев.


„Моля да не се бърка с раздаването на мартеници сложната логистична задача за снабдяването на болниците с предпазни средства. Ако тук има ограничения, те не са парични, а са свързани с липсата на някои артикули на световните пазари“, изтъкна Томислав Дончев.


„Достатъчно показателно е, че част от държавите вече разчитат на нашето производство“, подчерта вицепремиерът.

 

Вицепремиерът изтъкна, че имаме заявки за дарения от компании и посолства.


„Безспорен факт е, че тази криза вади най-доброто от обществото“, коментира Томислав Дончев.


„В Китай вече се отпускат мерките, ще видим как се справят, все пак те са два месеца преди нас. Веднага щом отбележим понижаване в тенденцията, ще разхлабим мерките“, категоричен е началникът на Националния оперативен щаб.


„Ние нямаме чудодейно лекарство, но въпреки това се справяме. Тестуваме средно колкото в цяла Европа“, допълни той.


„Огромната горчивина в този труд е, че всъщност ние имаме резултати. Най-малкото е, че нямаме трупове - те не могат да се скрият. Никой не може да избяга от статистиката. Ние лекарите най-добре го разбираме. Така че, това е един от най-важните показатели, че ние се справяме добре на този етап. Това, разбира се, не означава че ще продължи, ако започнем да се лигавим с мерките и да си правим експерименти“, допълни генерал Мутафчийски.

Коментари

Анонимен
10 апр 2020 19:52

До момента до моята практика не е достигнало нищо от споменатото. Всичко закупувам - маски, калцуни, дезинфектанти, спирт. Работя като педиатър в доболничната помощ. В началото майки на моите малки пациентчета по спешност шиеха маски, които раздадох на колегите. Колега получи от пациенти шлемове, които разпредели. Общината вчера раздаде по един предпазен костюм, преди това раздаде по 5 маски за многократна употреба, шити в местен цех. Та така!