Публикация

Пътеводител на потенциалния милионер

Желанието да бъдеш беден е свойствено на две категории хора – душевноболни и светци. Всички останали с цялото си сърце искат да бъдат баснословно богати или поне със стабилно високи доходи. Но често сами поставяме пред себе си непреодолими препятствия по пътя към финансовото благополучие и неудържимо се движим към мизерията.


Ако вярваме на огромния брой пътеводители за начините да станем богати, с които днес изобилстват книжното и медийното пространство, бедният човек има девет пагубни навика.

Да се самосъжаляваш
За какво ли хората не съжаляват – за правата коса, за пискливия глас, за това, че баща ти е Иванов, а не Бил Гейтс, за това, че си се родил в България, а не в Швейцария, за развалената пералня и т.н. Навикът да се самосъжаляваш е като снежна топка – веднъж направена, тя започва да лепи върху себе си повод след повод да лееш сълзи.
Изводът е ясен – спри да се самосъжаляваш и зачеркни с един замах от списъка всички беди и нещастия.

Да прекаляваш с икономиите
Навикът да пестиш навсякъде и от всичко е типичен за бедния човек. Когато никога не влизаш в магазин, на чиято витрина пише SALE, значи сам си наложил забраната да живееш достойно. Ако сам нищо не си позволяваш, защо очакваш съдбата да подели с теб парченце от тортата?

Смело мерете кожени палта в магазините и диамантени пръстени все едно вече са ваши и не ги купувате в момента само защото не ви стига времето. Между другото – навикът да не плащаш на сътрудниците си достойни заплати, да не даваш бакшиши или да ограничаваш джобните на детето – всичко това е от същата серия.
Убий скъперника в себе си!

Да вършиш неща, които мразиш
Ако сте свикнали да тренирате волята си, вършейки неприятна работа, значи вътрешно сте готови да приемате лишенията. Зарежете всички подобни дейности. Занимавайте се само с работа, която ви носи удоволствие. Просперитетът идва от неща, които обичаш да вършиш, а тези, които мразиш, съсипват дните ти.

Да измерваш живота си в пари

Ако мислите, че щастието ще дойде във вид на кръгла сума в банката, няма да го дочакате. Прочетете мемоарите на който и да е милиардер – нито един от тях не свързва щастието с банковата си сметка. Ръстът в кариерата, децата, тихата вечер със семейството – всичко, което ви харесва, ще ви направи щастливи, само не и голите пари.
Търси собственото си усещане за щастие, култивирай го в себе си. Помни – парите са средство, а не цел.

Да теглиш неоправдани кредити
Кредитите са удобни, винаги можеш да спасиш положението. Но тук има една тънкост – ако свикнеш да ползваш тази услуга с лека ръка, рискуваш чувствително да обремениш нервната си система.
Когато паричният дълг предизвиква у тебе потискащото чувство на зависимост, благодари на банката и се откажи от услугите й. Зависимият човек не е богат човек!

Да си поставяш краткосрочни цели
Потенциално богатият човек умее да гледа една крачка напред. Ако имаш избор между средна заплата в солидна компания и по-висока заплата в малка фирма, избирай първото по две причини – в солидната компания заплатата ти бързо ще се вдигне. Второ – заразна е не само бедността, но и успехът. Залепиш ли се към стабилен влекач, ще се качиш на вълната на печелившото движение напред.
Умението да инвестираш в бъдещето – това е най-важното качество на потенциално богатия човек.

Да хленчиш
Законите били несъвършени. Да. Навсякъде има криминални престъпници и корупция. И това е вярно. Но ако искаш да намериш изход от ситуацията, включи креативността си. Богатите хора умеят да намират неочаквани решения и за най-трудните положения. Най-често го правят с великолепно чувство за хумор.

Да се сравняваш със съседа
Опасността тук е, че си принуден да признаеш нечие превъзходство – твоето или на комшията. Навикът да се сравняваш с другите означава, че правиш външното по-важно от вътрешното. Световните треньори по забогатяване казват: на първо място е вътрешният ти свят. Не блокирай мощната сила, способна да те качи на върха на успеха.

Да бъдеш самотен
Самотата е бич за неудачниците. Когато зациклиш над поставените си цели, нерядко копаеш яма между себе си и близките си. Причините за изолацията може да са много – приятелите те разсейват, жената не те разбира, децата крадат от безценното ти време. Оставайки сам, ти се лишаваш от източника си на енергия. Не потъвай в работата си като в монашеска килия. Клетката и разкошът са несъвместими. А разговорът ни беше за богатството, нали?! 

Коментари