Публикация

Указания за женски консултации в ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“ - Люлин

Указания за женски консултации в ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“ - Люлин

Скъпи пациентки, във връзка с усложнената епидемиологична обстановка, както знаете, женските консултации са ограничени, но при всяка промяна в състоянието Ви и оплаквания Ви съветваме незабавно да потърсите лекаря, проследяващ бременността Ви.


Въпреки наложените ограничения за женските консултации,

има задължителни изследвания

които трябва да бъдат извършени от акушер-гинекологa Ви по време на бременност в АГ кабинет. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг (11-13-ата гестационна седмица), както и УЗД преглед за фетална морфология (20-22-ра гестационна седмица).

Възможни са и други изследвания по преценка на наблюдаващия бременността Ви АГ специалист.

 

Във всички тези случаи, касаещи женската консултация,

бременните трябва да се свържат по телефон с наблюдаващия гинеколог

и да запазят час за преглед в ДКЦ „Софиямед“ или ДКЦ „Софиямед“ - Люлин.
В случай, че имате оплаквания или въпроси, свързани с бременността, извън задължителните изследвания, молим да се свържете по телефон с наблюдаващия акушер-гинеколог или да се насочите директно към специализирано АГ звено - Спешно отделение на УМБАЛ „Софиямед“ или директно към Отделение по акушерство и гинекология - ет.2, БЛОК 1.

При започващ аборт или раждане

раждане в ход и други спешни състояния (което включва всяка промяна, която жената усети), бременните жени трябва да се свържат с лекуващия си лекар, да потърсят медицинска помощ в най-близкото специализирано звено по акушерство и гинекология или там, където са наблюдавани по време на бременността, или да позвънят на спешния номер 112.

Бременна жена със симптоми на COVID-19

и започнало раждане, или бременна с акушерски усложнения, трябва да бъде транспортирана с помощта на Спешна помощ до лечебно заведение с родилно отделение за получаване на специализирана медицинска помощ. По възможност лечебното заведение трябва да бъде уведомено предварително от Спешна помощ, наблюдаващия акушер-гинеколог или от личния лекар.


Източник: Препоръки на Министерство на здравеопазването към бременни жени във връзка с разпространението на Covid-19 в България

Коментари