Публикация

Болниците може да получат 125-те млн. лв. по-рано от обявеното

Министерството на финансите има ново предложение - неразплатените 125 милиона лева на болниците от тази година да бъдат дадени през първото тримесечие на 2011 г.


Това съобщи заместник-министърът на финансите Владислав Горанов по време на извънредния събор на Българския лекарски съюз.

Вчера след среща между финансовия министър Симеон Дянков и представители на Обществения съвет в здравеопазването стана ясно, че плащането от страна на касата ще бъде направено до средата на 2011 г.

По 80 млн. лева ще бъдат осигурени за финансиране на болничната помощ всеки месец до края на тази година.

„Ще вземем предвид при съставянето на разчета на бюджета за 2011 г. тези 125 млн. лв., така че да не се стига до настоящата ситуация”, посочи Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Той обясни, че средства ще бъдат дадени само на болници, които са подписали анекси. Останалите можели да си търсят правата по „надлежния ред”.

Появата на Владислав Горанов на събора предизвика недоволството на присъстващите, които го посрещнаха с виковете „Кой го е канил този човек!?”, „Вън от България”.  

На форума проф. Милан Миланов обяви, че ще организира съд на честта за лекари, които участват в настоящото управление.

Председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов предложи протестът на съсловието да започне от днес с поставяне на черни лентички в знак на траур за здравеопазването в страната.

Коментари