Публикация

Как да "зазимим" кожата?

Лятото е вече само спомен, но следите от безгрижните дни са оставили следи по кожата на лицето. Преходът между сезоните е най-подходящ да започнем подготовката за студените месеци, които и да не ни се иска са близо. Обърнахме се за експертно мнение по този въпрос към доц. Мери Ганчева, дерматолог.


Как да поправим нанесените щети от лятото?

През лятото кожата е с удебелен повърхностен слой вследствие на ултравиолетовите лъчи. Възможно е да са се получили неравности, да се е появила хиперпигментация, да са се запушили пори и да са се появили малки пъпчици. Може да се наблюдава и акцентиране на бръчиците пак вследствие на слънцето.  

Именно затова есента е най-подходящото време да се направи химичен пилинг. По този начин кожата ще стане бляскава, сияйна и по-млада. Тя ще се освободи от мъртвите клетки, ще се подобри кръвообращението и ще се стимулира процесът на обновяване на клетките.

С плодовите киселини кожата се лющи нежно и се освежава бързо, горният слой се обновява, става по-еластичен. Пилингът действа и по-дълбоко на колагена на съединителната тъкан. Това спомага за задържане на повече вода в клетките и така кожата се хидратира. Изглежда по-сочна, по-свежа, по-млада.

Ако кожата е мазна, с разширени пори и/или има акне, тогава са подходящи пилингити със салицилова киселина, но това трябва да се прецени от специалист-дерматолог, за да се знае дали трябва да се направи повърхностен, средно дълбок или дълбок пилинг.

Дълбокият пилинг се прави с трихлороцетна киселина. Той е доста по-драстичен и е напълно химически, затова трябва да се прилага внимателно и в късна есен, когато няма толкова силно слънце. Докато другите видове са по-нежни и човек може да бъде социално активен.

Обикновено се правят 3-4 процедури през десетина дни до две седмици и в този период кожата трябва да се подпомага с необходимите продукти в зависимост от целта на терапията.

Пигментацията също може да се третира със специфични химически пилинги, които могат да бъдат по-повърхностни (с бадемова киселина) или по-дълбоки, в зависимост от препоръката на дерматолога.

Как да подготвим кожата за прехода между сезоните?

Хидратацията е задължителна. Различните видове кожа се нуждаят от специфична терапия, която зависи и от целта на процедурата. За всяка кожа в зависимост от това какъв фототип е, дали е смесена, нормална, или мазна, има определен подходящ продукт.

Кожата не трябва да бъде третирана самоцелно. Консултацията с дерматолог отново е препоръчителна, тъй като може да се прибегне към редуциране на бръчките, например с неподходящи съставки. Не винаги консултантите в аптеките са най-наясно какво да препоръчат, защото една кожа може да има нужда само от хидратация, друга – от включване на активни вещества в кремовете, които да са противобръчкови или да правят кожата блестяща и сияйна (като витамин С). 

Всичките активни съставки са с много специфични формули, при които освобождаването на полезното вещество в дадения вид крем има продължително действие, а не е с еднократен ефект.
Лицето може да се пигментира, може да се получат петна. Това може да се получи и от маските с магданоз, която има избелващ ефект. Прасковата също крие подобен риск, въпреки че има невероятен освежаващ ефект.

Дадена маска може да доведе и до алергии, тъй като в даден етап кожата може да бъде по-чувствителна към някой продукт. 

Например, когато се добавя аспирин, който съдържа салицилова киселина, в киселото млеко, трябва да се спазва определено съотношение. Не може просто ей така да се прави маска без преди това да бъде направена консултация с дерматолог.

Какво изисква всекидневното поддържане на кожата? 

Много е важно да се използват специфични почистващи продукти за грима. Много модерни и актуални са така наречените мицеларни разтвори, които се продават в аптеките.

В зависимост от типа кожа един или два пъти дневно е хубаво кожата да се почиства с предназначените за това продукти, които съдържат измиващи вещества.

Някои типове кожа се нуждаят и от нежно ексфолиране веднъж седмично в домашни условия с помощта отново на подходящите продукти (ексфолианти). Има различни разновидности – едни са предназначени за лицето и шията, а други са по-груби и са за тялото. За местата с по-удебелена кожа са подходящи скраб продуктите.

През цялата година трябва да се използват хидратиращи продукти. Не трябва да се забравя обаче, че и през по-студените месеци слънцето може да навреди на кожата и затова е добре да се ползват кремове с фотопротектор (15, 20), насочен и към UVA лъчите. Те преминават и през стъкло, през пластмаса и е хубаво да се осигури защита.

През нощта трябва да се ползват продукти, съдържащи вещества, които стягат овала на лицето, или хиалуронова киселина, която да попълва бръчиците. Могат да се ползват и кремове с ботокс ефект, които са с изолифт ефект. Продукти с различни видове киселини, кофеин, витамини, чист кислород и т.н.

Тези, които искат да си запазят тена, получен след отпуската, могат да ползват изкуствен тен с бронзиращи продукти, които са под форма на спрей или лосион. Така цветът на кожата остава равномерен за по-дълго време. 

---------------------

*Доц. Мери Ганчева (дерматолог) може да ви консултира на адрес: София, ул. "Позитано" №10, кабинет №205, тел: 0888690728

Коментари