Публикация

Доц. Кунчев: Рано е да разчитаме на колективен имунитет срещу COVID-19

Доц. Кунчев: Рано е да разчитаме на колективен имунитет срещу COVID-19

Завърши изследването за COVID-19 на полицейските служители. С тестове са обхванати общо 1016 души, установени са само двама болни. Седем имат антитела. Това означава, че са прекарали вируса, вероятно без симптоми или „с много лека клиника“, съобщиха от Националния оперативен щаб тази сутрин.

Тези 1016 души можем да приемем за една добра представителна извадка по отношение на цялото население. Първо, защото те са в по-млада възраст - средната им възраст е 39 години, и второ, защото са от група хора, които имат доста интензивни контакти и можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

По думите му „изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията“.


„Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична. Това означава, че

епидемията е под контрол

И ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение. Все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да ни пази. Рано е за такова нещо“, отбеляза доц. Кунчев.


Той подчерта, че все още е рано и за отслабване на мерките.


От Националния оперативен щаб съобщиха, че

в страната са потвърдени 18 нови случая на COVID-19

До момента коронавирусната инфекция е доказана при общо 611 души. От тях излекувани и изписани след болнично лечение са вече 48.
Средната възраст на излекуваните е 47 години. 31 от тях са мъже, а 17 - жени.
233 от пациентите, диагностицирани с коронавирус, са под лекарско наблюдение в болнични условия. 27 от тях са настанени в интензивни структури.

Една от новите положителни проби е на 62-годишна лекарка, която е интернист в хирургията на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

В момента тя е на домашно лечение. Така общият брой на заразените медицински служители, които са дали положителни проби за коронавирусна инфекция, става 33. От тях 13 са мъже, а жените са 20.


Починалите от COVID-19 пациенти в страната са 24. Те представляват 3,9 % от общия брой на потвърдените случаи.

Коментари