Публикация

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса у нас се дължи на ранните ограничителни мерки

Проф. Аргирова: Ненавлизането на коронавируса у нас се дължи на ранните ограничителни мерки

Вирусологът проф. Радка Аргирова коментира пред БНР данните по отношение на проведените тестове на 1016 полицейски служители за коронавирус, които станаха повод от Националния оперативен щаб да кажат, че още е рано да се изследва дали има имунитет сред българските граждани.


„Очаквах тези резултати. Още в края на февруари, когато все още едва се говореше за този вирус у нас - тогава беше рано да правим изследвания за антитела. Вече минаха два месеца оттогава, а все по-често и по-често забелязваме пълно съвпадение между резултатите от изследванията за антитела и резултатите от вирусния товар – т.н. PCR. Разбира се, говоря за хора, които имат вече оплаквания. Това не ме изненадва, защото вирусът все още не е навлязъл в нашата популация. Това е много полезно изследване“, отбеляза проф. Аргирова.


По думите й ненавлизането на вируса „се дължи изключително на ограничителните мерки“, които са били поставени рано.


„Това означава, че ние

трябва да продължим да спазваме абсолютно мерките по отношение на личната хигиена и личното носене на предпазните средства

Може би е възможно малко да се охлабят тези мерки, мисля, че е възможно, които са предприети - да си седим вкъщи, но само с маски трябва да се ходи и да се спазва абсолютно личната хигиена. Няма как иначе да бъде спрян един вирус, който се разпространява по капков път“, каза вирусологът.


Няма гаранция, че полицаите, чиито проби днес са отрицателни, няма да се заразят, предупреди проф. Аргирова.


Тя допълни, че при IgM тест с положителен резултат, трябва да се направи и PCR тест.

 

 

Коментари