Публикация

Ветеринари: Не купувайте ивермектин за коронавирус, токсичен е

Ветеринари: Не купувайте ивермектин за коронавирус, токсичен е

Българските ветеринари предупредиха, че посоченият като "ново" откритие в борбата срещу коронавируса медикамент Ивермектин, е силно токсичен и използването му от хората може да има тежки последици, дори смърт. В публикувано на сайта на Български Ветеринарен Съюз писмо (може да намерите пълния му текст в прикачения по-долу файл) се казва, че са получени множеството сигнали за масово търсене на препарата, който се използва против краста при животните. Засиленият интерес към това лекарство е породен от излъченото телевизионно интервю с проф. д-р Иво Петров.

Какво представлява ивермектин?

Ивермектинът е лекарствен продукт с противопаразитно действие, във ветеринарната медицина се използват много от продуктите от групата на Ивермектина, се посочва в писмото на БВС. Става дума за силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира. "Ние от Български Ветеринарен Съюз смятаме, че подобни телевизионни изявления, в тези времена, когато хората са уплашени, неправилно информирани, могат да предизвикат вълна от масова неправилна употреба на Ивермектин, която да доведе до по-страшни последици, дори смърт на хора", се казва още в писмото, подписано от д-р Димитър Яновски, председател на  БВС на ОК София-град. 

 

Проф. Петров цитира проучвания в Австралия, където препаратът е постигнал наистина забележителни резултати, но засега само ин-витро, т.е. при клетъчни култури. Една-единствена доза е успяла в рамките на 48 часа да намали 5000 пъти SARS-COV-19 в лабораторни култури.

Къде и за какво е одобрен препаратът

Ивермектинът е одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) антипаразитен агент с широк спектър, който през последните години е показал антивирусна активност срещу широк спектър от вируси in vitro. Включен е в списъка на основните лекарства на СЗО, което го прави широко достъпен. Източник: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166354220302011

 

По-известното проучване на неговата ефективност при хората е от 2008 г. (A. Gonzalez Canga, et al.The pharmacokinetics and interactions of ivermectin in humans--a mini-review AAPS J, 10 (1) (2008), pp. 42-46). 

 

Ивермектин е одобрен за употреба при хора в няколко страни  като Австралия, Франция, Япония, Холандия, САЩ и др. за лечение на онхоцерциаза, лимфна филариаза, стронгилоидоза и / или краста. Ивермектинът е изключително мощен и с висока ефективност дори при необичайно ниски нива на дозиране. При лечението на онхоцерциаза оптималната доза ивермектин е 150 µg / kg, но честотата на приложение все още е спорна, варираща от 150 µg / kg веднъж до три пъти годишно. Оптималната продължителност на лечението не е установена. Той е ефективен при повечето пациенти с краста след еднократна перорална доза от 200 µg / kg, но често схемата включва две или три повторни дози, разделени на интервал от 1 или 2 седмици. 

 

За евентуалното му приложение като медикамент срещу коронавируса медиците са единодушни, че е рано да се правят прибързани заключения и че са необходими още клинични проучвания и тестове. 

 

Автор Илияна Ангелова

 

Прикачени файлове

veter_ivermektin.pdf

Коментари

https://www.fda.gov/animal-veterinary/product-safety-information/fda-letter-stakeholders-do-not-use-ivermectin-intended-animals-treatment-covid-19-humans

Ивермектин потиска вирусите при концентрации, които са непостижими при конвенционално дозиране. Ин витро проучванията дават важни данни, но проблемът е, че авторите на подобни студии или не са погледнали плазмените концентрации на това лекарство, или не могат да смятат, или търсят цитати на гърба на пандемията.