Публикация

Преходният сезон изисква специално внимание

Особено внимателни трябва да бъдат децата и хронично болните.


Учените още спорят дали има глобална промяна на климата, но никой не може да отрече, че от доста време сякаш сезоните станаха два – лято и зима. Затова не се учудваме на непоносими жеги още през пролетта или пък на внезапно застудяване в края на лятото. Често температурите скачат или падат с повече от 15 градуса в рамките на денонощие, а не както ни се иска – плавно в продължение на седмици.

Тези резки колебания (в тях се включва и атмосферното налягане) се отразяват на всички, но особено чувствителни са децата и хронично болните. Затова преходните сезони изискват специално внимание. Ето какви проблеми най-често се обострят на прага между лятото и зимата.

Психическа нестабилност
Лекарите не са на единно мнение какви обективни фактори от околната среда увеличават депресиите при смяна на сезоните, но са категорични, че има очевидна връзка между външните условия и психическото състояние. Затова стремете се да прекарвате повече време на открито и на светло. В сумрачните часове не пестете от силата на крушките. Срещайте се с приятни хора и си организирайте положителни емоции. Все пак е ХХІ век и не трябва да се поддаваме на подсъзнателния страх, вкоренен от хилядолетия, как ще оцелеем през зимата. Но при продължителен период на потиснатост, безсъние, тревожност, черни мисли задължително отидете при специалист. Не си струва да задълбавате в депресията, при положение че тя може да се овладее за около две седмици с помощта на съвременната медицина.

Сърдечно-съдови проблеми
Основното оплакване е от чести промени в кръвното налягане, което стръмно слиза и се качва. Възможни са ритъмни нарушения, както и пристъпи на стенокардия. През есента се увеличават и инфарктите, защото често намалява вискозитетът (течливостта) на кръвта. При здравите хора колебанията на кръвното налягане може и да не се усетят, но при пациентите с хипертония е необходим по-стриктен контрол. Налягането трябва да се мери и записва неколкократно през деня, при това с апарат за мишницата, а не за китката. При необичайно спадане на кръвното не се подлъгвайте самоволно да спрете или да намалите обичайните си таблетки. Така можете да предизвикате тежка хипертонична криза. Само лекарят ще прецени дали има нужда от промяна на терапията.

Всекидневното умерено движение на открито с адекватно облекло, ограничаването на солта, мазните храни, кафето и алкохола със сигурност ще допринесат за по-лекото понасяне на сезонното разклащане. Използвайте есента за поредната консултация с кардиолог и за основни изследвания – липиден профил, кръвна захар, пикочна киселина, чернодробни проби.

Стомашно-чревни болки
Една от причините за появата им е консумацията на повече сурови и груби храни – диня, грозде, зеле, ряпа, лук. Добра алтернатива са задушените зеленчуци с малко мазнина. Доматите например при термична обработка не само че не губят полезните си свойства, а ги увеличават. Съдържащият се в тях ликопен се освобождава при висока температура. Важно е сутрин да се закусва, а на обяд поне част от храната да е готвена.

За защита на стомашната лигавица лекарите разполагат с успешни препарати, които бързо овладяват киселините, болките и паренето. Срещу подуването на корема и къркоренето на червата също има добри решения, при това на природна основа като „Комфортекс”. При по-продължителни и силни болки тест за хеликобактер пилори няма да е излишен. Тази бактерия, която причинява язва и гастрит, може да бъде успешно унищожена.

Простудни заболявания и костно-ставни оплаквания
Не се оставяйте споменът за изминалите горещи дни да определя как да се обличате през есента. Един пуловер в чантата няма да е излишен. Ако през лятото сте спортували активно, но сега прекарвате с часове на бюрото в офиса, дори леко непремерено движение или излагане на студ може да обостри дископатията. Затова направете си програма за всекидневна физическа активност, независимо дали ще е бързо ходене, качване на стълби, плуване или сутрешна гимнастика. Това ще помогне не само на опорно-двигателния апарат, но и срещу настъпващите инфекции на дихателните пътища.

Коментари