Публикация

54 са излекуваните пациенти с COVID-19 у нас, заразените вече са 624

54 са излекуваните пациенти с COVID-19 у нас, заразените вече са 624

За 6 нови случая на COVID-19 съобщи Националният оперативен щаб тази сутрин. Така общият брой на заразените достигна 624. 33-ма от тях за медицински служители.

54 са излекуваните - 35 мъже и 19 жени

Средната възраст на тези, които са преборили вируса, е 47 години. Смъртните случаи в страната са 24. Изяснява се ситуацията при един болен, който е приет в УМБАЛ „Александровска“ в тежко състояние и след няколко часа е починал.

230 пациенти, при които е доказан COVID-19, са хоспитализирани и са под лекарско наблюдение

От тях 33-ма са настанени в интензивни отделения.


През последните 24 часа са направени 494 проби, а до момента общо - 18 502.


Според началника на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски

 

идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори е „абсолютна грешка“

Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от интубация. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да бъде заместено, поясни проф. Мутафчийски.

Той коментира и

намаляването на положителните проби:

„Може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи, които се направиха от Китай, много добре звучаха: Две седмици, ако преди възникване на епидемията, се вземат мерки - със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с три седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нещо друго“.

Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден, предупреди проф. Мутафчийски, цитиран от БНР.

Коментари