Публикация

Доц. Грозева: Мит е, че акнето минава от само себе си

Доц. Грозева: Мит е, че акнето минава от само себе си

Интервю с доц. д-р Даниела Грозева, специалист по кожни и венерически болести, Русе

 

Знаем, че акнето обикновено се появява в пубертета, на какво се дължи това? Може ли да засегне и хора в по-напреднала възраст?

Акнето е заболяване, което протича с хронично-прогресивен ход. Засяга индивиди с увеличена себумна секреция в резултат на генетично обусловена тъканна хиперандрогенемия. Заболяването започва обикновено във възрастта 12-13 год., по-рано при момичетата, но протича по-тежко при момчетата. Някои медикаменти, които могат да провокират акнето, са кортикостероиди, литиеви препарати, антиепилептични агенти, противотуберкулозни средства, циклоспорин и йодни препарати.

 

Какви видове акне съществуват?

Локализацията на акнето е в зоните с усилена мастна секреция – лице, гръб, гърди, но може да засегне и областта на скалпа. Заболяването се характеризира с полиморфизъм на обрива, като се наблюдават комедони, папули, пустули, нодули, кисти, абсцеси, фистули, хипертрофични цикатрикси и постлезионални хиперпигментации. Обривните единици определят клиничните форми на заболяването.

 

Клинични форми

Acne vulgaris – наблюдава се по време и след пубертета, като негови варианти са:

 

Acne comedonica е с отворени комедони и затворени комедони. Комедоните се развиват само в себацейните фоликули, концентрирани по лице, гърди, средна част на гърба, където има големи мастни жлези. Черният цвят на комедоните се дължи на меланина, а разположението им е предимно по чело, бузи и периорална зона.

 

Acne papulo-pustulosa се характеризира с фоликуларни пустули, които могат и да са възпалени.

 

Acne nodulo-cystica(conglobata) се среща по-често у мъжкия пол, с хронично протичане, което може да продължи с години. При него има възпалителни нодули и псевдо кисти с цикатризация. Типичната локализация е лице, стернум и гръб.

 

SAPHO синдром включва синовиит, acne conglobata, палмоплантарна пустулоза, хиперостоза и остеит.

 

Acne inversa представлява фурункул подобни лезии в аксили, в перианалната област и субмамарната зона с фистули.

 

Acne fulminans е тежко протичаща акнеиформена ерупция, съпровождаща се от артралгия и нарушено общо състояние, резистентно на антибиотици състояние, но повлияващо се от кортикостероиди.

 

Видове акне

 

Acne neonatorum (Infantum) представлява бързопреходни милиарно-папулозни обриви по лице на естествено хранени кърмачета.

 

Acne medicamentosa (лекарствена акнеиформена ерупция) – фоликуларно разположени папули и пустули, най-често предизвикани от кортикостероиди, йод, бром и др.

Acne contacta – предимно с клиничната картина на комедони, като за причина се смятат хлорирани въглеводороди, катрани, козметика и др.

 

Acne excoriata (neurotic excotiation) се манифестира с екскориации, ерозии, хеморагични крусти и атрифични белези. Наблюдава се у момичета и млади жени, които сами предизвикват увреждания с нокти или инструменти (ендогенна психоза).

 

Кога трябва да се търси дерматолог – още в началото на пубертета ли, или с първите промени по кожата на младежите?

Факт е, че основно младежите търсят помощ, когато вече клиничната картина на акнето започва да се изявява. Хубаво би било в този физиологичен период, какъвто е пубертетът, тийнейджърите да започнат да използват адаптирана козметика за смесена и мазна кожа. Това включва подходящ хигиенен продукт, какъвто е например Sebonorm пяна, и препарат с действие върху мастната секреция – NiAcne гел. ​Колкото по-рано​ ​бъдат предприети​ мерки​, толкова​ по-добри​ ​ще​ са​ ​резултатите​ ​след​ ​лечението​ ​и толкова​ ​по-щадящо​ ​ще​ ​е​ ​то​ ​за​ ​пациента.​ ​Затова се препоръчва извършването​ на профилактични​ ​дерматологични​ ​прегледи.

 

Какви варианти за лечение съществуват? Кога се налага прием на антибиотици?

Терапията при акне е локална и системна.

 

Локална терапия

Локална терапия се съобразява с патогенетичните механизми на заболяването – фоликуларната хиперкератоза, усилената себумна секреция, възпалението и P. acnes.

Локални ретиноиди имат най-добър ефект срещу комедони. Тъй като всички лезии се развиват от комедони, почти всички акне пациенти се чувстват добре с такава терапия. 

 

Използват се под няколко форми – Tretinoin, isotretinoin, adapalene като tretinoin се използва в различни концентрации като крем или гел. При прилагането трябва да има лека иритация, за да има желания ефект. Използва се вечер, тъй като има лек фотосенсибилизиращ ефект и лесно се комбинира с други продукти.

Benzoyl peroxide 5-10%, може да е под формата на измивно средство, крем, гел на водна основа или гел на алкохолна основа. Може да се използва като монотерапия или в комбинация с локални ретиноиди. Препаратът не показва резистентност към микроорганизми.

 

Локалните антибиотици се използват, за да инхибират P. acnes и да редуцират липолитичното акне, намалява фоликуларната иритация, като най-широко използваните локални антибиотици са erythromycin и clindamycin. Локалната им употреба не предизвиква странични системни ефекти, но може да предизвика резистентност не само към P. Acnes, но и към други микроорганизми.

 

Азелаинова киселина 20% е ефективна срещу комедони и възпалителната реакция. Азелаиновата киселина не предизвиква иритация и е добър вариант за чувствителна кожа.

 

Лечение на акне

 

Системна терапия

 

Антибиотици, които влизат в системната терапия, са главно от тетрациклиновата група, основно minocyclin 50-100 мг дневно (ниска фототоксичност) или doxycycline 50-100 мг дневно (фоточувствителност). Не бива да се предписват на лица под 12 год. поради това, че могат да дадат оцветяване на зъбите. Могат да причинят Gram- фоликулит с болезнени пустули и нодули в средна част на лице и брадичка. На втора линия се включват erythromycin и макролиди с препоръчителен курс от около 2-3 месеца.

 

Isotretinoin е системен ретиноид. Води до нормализиране на епидермалната пролиферация и редуцира P. acnes. Той е единственият себостатичен агент, който инхибира формирането на комедони, и има имуномодулаторно действие. Терапията с препарата започва с инициираща доза 0.5мг/кг/дн за период от 4 седмици и постепенно се увеличава до кумулативна доза 120-150 мг/кг. Алтернативен режим е 1мг/кг/дн за 20 седмици. Като индикация е тежкото акне, но има ефект при всички форми в доза 0,5-1,0 мг/кг за 3-6 месеца. Isotretinoin е тератогенен и бременността трябва да се избягва по време на терапевтичния курс. Затова е необходима употребата на контрацепция, както и 2 негативни теста за бременност преди започване на терапията.

 

Хормоналните препарати като естрогени и антиандрогени имат положителен ефект при женския пол. Комбинираните противозачатъчни средства са показали ефект при лечението на акне.

 

Какви апаратни методи за третиране при акне прилагате и имат ли успех?

Към терапията за лечение на акне през последните години активно се включват химични пилинги и лазерни процедури – диоден лазер, LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

 

Терапия на акне

 

Кои са най-често срещаните митове по отношение на акнето?

Митовете по отношение на акнето са във връзка със слънцето. Това, че хората мислят, че е приятел на акнето, е абсолютно грешно. Друг мит е, че продуктите за този тип кожа трябва да се сменят, за да няма привикване. Това не е така и ако пациентът се чувства добре с даден продукт, той може да се използва дълго време. Друг мит е, че акнето ще мине от само себе си.

 

Следващ момент е дали декоративната козметика вреди на акнето. За да няма проблем с грима, то задължително той трябва да е некомедогенен.

 

Почистващите продукти не трябва да съдържат спирт, тъй като се получава дехидратация, а впоследствие по-силно омазняване на кожата.

 

Освен хормонални промени влияние може ли да окажат генетични фактори?

Генетичният момент се търси вече при всяка нозологична единица или болест. При разпитването на пациента, дерматологът трябва да уточни фамилната анамнеза, която може да даде важна информация за тежестта на акнето при поколенията.

 

За да се подобри видът и здравето на кожата, налага ли се промяна в начина на живот, в хранителния режим? Какви трябва да са грижите?

 

Препоръчва​ ​се​ пълноценно​ ​и​ ​балансирано хранене​. ​Агресивната​ ​хранителна​ диета​ и​ интензивното ​физическо​ ​натоварване​ ​могат да​ окажат неблагоприятно влияние​ ​върху целостта​ и​ ​структурата​ ​на​ ​кожата.​ Хубаво е използването на слънцезащита ежедневно, а освен това има богата гама от такива продукти за смесена и мазна кожа.

Коментари