Публикация

Децата на разведени родители пушат по-често

Децата на разведени родители пушат по-често и започват по-рано с цигарите от връстниците си в останалите семейства.


Това сочат резултатите от представително проучване на Берлинския институт за икономически изследвания, цитирани от Дойче веле.

Израстването със самотна майка или ранната смърт на бащата могат да окажат много голямо влияние върху отношението към пушенето.

„Рискът за посягане към цигарите се увеличава най-вече в случай на развод на родителите, докато детето е по-малко”, смята експертът от берлинския институт Томас Зидлер.

Установено е, че към 40 процента от младежите от домакинствата само с един родител пушат. А от тези, които си имат двама родители - 35 на сто.

Важна роля играе примерът на родителите.
„Делът на децата-пушачи е почти 50 процента в случаите, в които майката е пушачка, а ако не е - само една трета”, обяснява Томас Зидлер и обобщава: „Разводът на родителите е стресов фактор за младите хора, който ги подтиква да посегнат към цигарата”.

Във Федералната република като цяло делът на пушачите намалява от години, днес страдащите от вредния навик са само една трета от възрастните германци, установява още дългогодишното изследване, което е обхваща периода от 1984 година до наши дни. В него са се включили 11 000 домакинства в Германия.

За резултатите са оценени сведенията, предоставени от 2 500 млади хора на възраст до 24 години.

Коментари