Публикация

Новата лаборатория за COVID-19 е готова, започва работа тази седмица 

Новата лаборатория за COVID-19 е готова, започва работа тази седмица 

Лабораторията за диагностика към Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Свети Георги“ е напълно готова, апаратурата е монтирана и е сформиран екипът, който ще започне реално работа от сряда. Това обяви днес изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, който заедно с областния управите Дани Каназирева, кмета на Пловдив Здравко Димитров, ректора на Медицинския университет проф. Марияна Мурджева и д-р Сийка Димчева от РЗИ, които посетиха новата лаборатория.


„За мен референтната лаборатория тук е една изключителна придобивка за Пловдив и за целия регион - и сега, и за в бъдеще.

Закупените 3000 теста, които са в наличност, ще дадат възможност още от тази седмица да се изследват пациенти.

Резултатите ще се получават по-бързо и това ще бъде в полза за всички", коментира областният управител.


От своя страна кметът на Пловдив заяви, че действително Пловдив и областта са имали нужда от референти лаборатории.
„Това, което виждаме не може да не ни радва, лабораторията ще остане да работи и след като преодолеем епидемията", допълни Димитров


„Най-важното е че успяхме да изпълним обещанието пред жителите на Пловдив и областта и за 10-12 дни да изградим от нулата тази лаборатория, отговаряща на клас В сигурност. Така сме спокойни, първо за хората, които ще работят тук, и второ - за резултатите, които ще бъдат получавани. Изключително много разчитаме на екипа на проф. Мурджева, който ще работи тук. Благодаря на дарителите - на Георги Гергов, както и на областния управител Дани Каназирева и на кмета Здравко Димитров, които са хората, помогнали за построяването на тази лаборатория“, заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов.
Той допълни, че днес предстои кратко обучение на персонала и очакванията са в сряда тя да бъде в ход.


„Лабораторията, в която ще се правят високоспециализирани изследвания, е оборудвана с всичко необходимо и разполага с няколко помещения, за да няма смесване на потоците пациенти.

Капацитетът на пробите в началото ще e за 9 часа около 30, но ще се увеличи до 60 и повече проби на ден,

тъй като тя разполага с два екстрактора“, обясни от своя страна ръководителят на лабораторията доц. Мария Атанасова.


„В лабораторията ще работят два екипа от по 6 души на две смени. Това ще са вирусолог, двама биолози с опит в PCR диагностика на туберкулозно и онкоболни, специализанти от Катедрата по микробиология и доброволци. Предвижда се още едни екип да покрива и съботно-неделните дежурства“, допълни още доцент Атанасова.


Потоците на движение са определени така, че да няма никаква опасност за персонала и пациентите.


„Въведени са изключителни мерки за сигурност, за да не се допуска разпространението на биологичен материал извън лабораторията. Работата е организирана така, че персоналът, работещ със защитни облекла, влиза от един вход и излиза от друг, а облеклата се унищожават. Тук пациенти няма да влизат, документацията ще се обработва предимно по електронен път“, подчерта проф. Джамбазов.
Апаратурата е доставена по договор и е от много висок клас, обясни и заместникът му д-р Момчил Мавров.


„Както тук, така и навсякъде в Пловдив и областта, отделенията, определени за лечение на COVID-19, се намират в отделни корпуси. Спазваме разпоредбите на Националния щаб да не се сместват потоците пациенти. Благодаря на целия екип на УМБАЛ „Свети Георги“ и на Медицинския университет, на медиците и на доброволците, които ще работят в лабораторията“, заключи областният управител.

 

 

 

 

Коментари